Säkring löser utan överlast

23 jun 2022 07:58 #1 av Nicklas Roos
Hallå! Har ett litet problem, jag & kollegan inte reder ut. Vi har fått problem med att en säkring löser ut i huvudcentralen.

I huvudcentralen sitter 3 st c25 automatsäkringar, det är en av dessa som löser ut. Dessa 3st c25 matar en undercentral med 5G6. I undercentralen sitter sedan 3st c25 till växelriktare för solceller och 3st c16 för laddbox.

Vi driftade växelriktaren (SMA15kW) häromdagen och allt gick bra. Sen löste säkringen. Vi trodde det var kanske något fel på själva säkringen i huvudcentralen så vi bytte den men hjälpte ej. Ingen elbil har används att ladda där än. Och solcellerna har legat runt ca 10kW än bara. Så strömmen genom säkringen har inte legat högt

Det känns inte som överlast utan som kortslutning, eftersom det smäller igenom gruppsäkringen på 25A för växelriktaren. Men kan växelriktaren vara sönder? Kan förstå problemet med selektiviteten men varför löser säkringen

Vi ska megga kablen i eftermiddag

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

23 jun 2022 20:21 #2 av Bo Siltberg
Vilka komponenter är nya här? Nya C16 i undercentralen och en gammal C16 i huvudcentralen?
Har belastningen i anläggningen på något sätt förändrats efter installation av växelriktaren?
Är växelriktarens uteffekt begränsad till 25 A eller lägre?
Vilken är den faktiska strömmen i varje fas, mätt lite över tid?

Troligen är dvärgen i huvudcentralen gammal och sliten som produktionen får att falla, dvs det har inte funnits någon belastning i denna undercentral tidigare av denna nivå.

Jag tror inte på några konstigheter här utan det bör vara enkelt att ta reda på orsaken, men man behöver en strömtång... Vad menar du med att "det smäller igenom gruppsäkringen" - det är inget begrepp som används inom el.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

25 jun 2022 13:58 #3 av Torbjörn Forsman
I det här fallet kan man misstänka att det rör sig om strömmar med hög övertonshalt eftersom det är kraftelektronik inblandad. Se till att använda en strömtång som mäter övertonerna korrekt (True RMS). Och kolla att växelriktaren levererar ungefär samma ström på alla tre faserna, skulle det vara stora avvikelser kan man misstänka något fel på den.

Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.044 sekunder

Senaste foruminlägg