Skulle dra om fk i en lägenhet. Kontrollerade så att spänningen var borta i dosan. (Och det var den) iaf på hälften av trådarna. Det visade sig att det fanns en dubbelmatning till den dosan (obs 1fas lägenhet) så jag undrar hur vanligt är detta? Fastigheten är ett miljonprojekt på 60 talet
pysslar med lite allt möjligt
Last edit: 06 jun 2018 19:58 by Ronnie Lidström. Orsak: Ändrade till en mer beskrivande rubrik /Admin
Det som Patrik nämner är inte helt ovanligt, man drar en extra grupp i befintligt rör vid utökning av installationen.
Ifall grupperna har gemensam neutralledare från central med enfas huvudledning är det naturligtvis inte okej. Jag har sett flertalet sådana installationer där montör tror sig ha dragit en regelrätt ”tvåfasgrupp” vilket hen förmodligen lärt sig vid trefas huvudledning men har inte kunskap om vad som händer med belastningen i neutralledaren när huvudledningen är enfas.
Däremot om de två grupperna har separata neutralledare är det förmodligen okej förutsatt att plats finns i röret och kablarna klarar minskningen i belastningsförmåga p.g.a. anhopning. Personligen anser jag att man vid en sådan lösning ska märka minutiöst vid varje kopplingsställe och helst använda tvåpolig dvärgbrytare annars hamnar någon förr eller senare i just den situationen du gjorde, Fredrik. Vilket innebär olycksrisk.
Om man utför sitt arbete enligt verifierad arbetsmetod, i detta fall Arbete Utan Spänning (SS-EN 50110-1, 6.2), så ingår att spänningslöshetskontrollera alla normalt spänningssatta delar som avses vara spänningslösa under arbetet. Gör man så kan man förvänta sig att det är spänningslöst. Gör man inte så kan man inte förvänta sig att det är spänningslöst, och då spelar det ingen roll hur många gruppledningar som ligger i samma dosa (1 eller 2).
...vilket jag förstått att du gjort Fredrik, varpå du upptäckte att det var två olika grupper?
Min uppfattning är att det inte är vanligt i miljonprogrammen med två faser i samma dosa.
Det är en femma om du har en tre-fas-grupp. Då begriper man så klart att man måste bryta alla tre faser. Men anta att du har två L1 från olika säkringar. Då blir det helt plötsligt lite lurigt...
Obegripligt att det är tillåtet enligt elinstallationsreglerna!
jag blev mest ställd på att det var ström i dosan,, vilket jag inte trodde, men jag blev faktiskt förvånad av att det är tillåtet,, men hur skall en korrekt märkning av detta göras?
det jag även funderar på är var jag kan hitta en paragraf som stöder detta,, blir liksom lättare att förklara för kund att det är tillåtet då
pysslar med lite allt möjligt
Last edit: 22 maj 2018 11:56 by Fredrik Morin. Orsak: tillägg
Ja, det är i sin ordning. Men man får ju även säkerställa att det är märkt i sådan omfattning att förväxling inte ska kunna ske, t.ex. förväxling av vilken neutralledare som tillhör vilken grupp.
Tabell 52B.2 SS 436 40 00 anger:
14,5A vid A1
17,5 vid B1
Tabell 52B.17 SS 436 40 00 anger sedan faktor 0,8 vid två kretsar.
Det ger ju:
11,6 för A1
14 för B1
Sen är jag medveten om att sammanlagringen är beräknad för enledarkablar (ytterligare ett lager isolering), men det kan gott ge en fingervisning.
Och fallet skiljer ju sig inte från det fall då jag skulle haft fas, neutralledare och två tändtrådar i samma rör.
Utöver det så behöver jag ju inte dimensionera för vilken säkring jag har för en fast ansluten apparat. Jag kan lika gärna sätta IB till samma som den anslutna apparatens märkeffekt.
Så, min slutsats är att det visst skulle kunna gå med vanlig infälld installation. Man får kanske hålla sig till dvärgbrytare, men visst går det liksom.
Lite skiljer det väl, med fas två tändtrådar och nolla får du max väl totalt 30 A i röret om man lägger ihop alla trådar, med två fasledningar och två nollor får man 40 A i samma rör.
Bo Siltberg skrev: Sedan får man ta hänsyn till att säkringar inte bryter vid exakt 10 A (sin märkström).
Jag brukar formulera det som att säkringens märkström är den vid vilken säkringen INTE löser, men det är samma sak.
Men oavsett det, det är ju inte heller som att ledningarna inte klarar högre strömvärden än de i tabell. De klarar det dock inte långvarigt. En 1,5mm2 klarar ju garanterat en ström om 500A. Dock väldigt kortvarigt. Även ledningarna har ju en s.k. inverstidskarakteristik. Lägre ström = längre tid. Asymptoten går mot märkström, men det är allt.