Ansvarsområden?

14 apr 2022 11:48 #1 av Gunnar Roos
Om ett elinstallatonsföretag(1) som har en person för regelefterlevnad köper in tjänster från ett annat elinstallationsföretag(2) som har en annan person för regelefterlevnad vilken av dessa personer för regelefterlevnad ansvarar då för det/dom installationsarbeten som utförs.Arbeterna faktureras från företag (1)
Och tjänsten är inköpt av företag (1) från företag (2)som utfört elinstallationerna.
TEX vid inköp av extern kompetens högspänning/extra arbetskraft /mm

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

14 apr 2022 15:04 - 14 apr 2022 15:08 #2 av Patrik
Svar från Patrik i ämnet Ansvarsområden?
Om det är som du säger I slutet att det är en tjänst som köps av företag 1 från företag 2 så borde det vara företag 2 som står för regelefterlevnaden för sina anställda. Om du däremot hyr in anställda i företag 1 genom företag 2 så ska dom inhyrda vara med i företag 1:s EKP och därmed gå under företag 1:s ekp och deras auktoriserade installatör för regelefterlevnad.

Mvh Patrik
Följande användare sa tack: Gunnar Roos

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

14 apr 2022 20:06 - 14 apr 2022 20:33 #3 av Mats Jonsson
Svar från Mats Jonsson i ämnet Ansvarsområden?
Gunnar skrev: "... vilken av dessa personer för regelefterlevnad ansvarar då för det/dom installationsarbeten som utförs ...". Denna fråga är inte relevant. Elinstallatören är inte ansvarig för det elinstallationsarbete som utförs, det är elinstallationsföretaget som ska se till att arbetet urförs på rätt sätt och då ytterst företagsledningen.

Viktigt är att det numer är det företag som faktiskt utför elinstallationsarbete som ansvarar för att kraven i elsäkerhetslagen blir efterlevda. Det är samma sak när ett elinstallationsföretag anlitar annat elinstallationsföretag för att utföra elinstallationsarbete som när ett byggföretag anlitar ett elinstallationsföretag för att utföra elinstallationsarbete.

Det är alltså viktigt att hålla reda på om man anlitar entreprenör för att utföra elinstallationsarbete eller om det egna företaget utför arbetet med inhyrd arbetskraft.

Fast egentligen är det ganska enkelt. Vem svarar för att nödvändig anläggningskännedom inhämtas? Vem kravbestämmer jobbet? Vem väljer elmateriel? Vem har arbetsledning? Vem svarar för bemanning inför arbetet? Vems regler för kontroll av utfört arbete ska tillämpas? Vem svarar för att kontroll verkligen utförs? När man svarar på denna typ av frågor brukar frågan om "ansvar" bli ganska enkel att svara på.

Mats Jonsson, Eltrygg Miljö
Följande användare sa tack: Gunnar Roos, Patrik

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.039 sekunder

Senaste foruminlägg