Hej
Vi har efter idrifttagning gjort sling impedans mätning på nyinstallerade gruppledningar för belysning på industrin, vi har då uppdagat att impedansen är lite för hög vilket innebär att dvärgbrytarna inte får tillräckligt hög ström för att lösa ut på 0,1 sekund enligt tabellvärdet.
En sak som slår mig är att kravet på denna anläggning är 5 sekunders frånkopplingstid, finns det nåt sätt att verifiera (mätinstrument eller nåt) anläggningen med dvärgbrytare mot 5 sekunders frånkopplingstid och på det sättet få ett godkänt/underkänt resultat. Vi ligger nu strax över tabellvärdena för godkänd slingimpedans.
Finns ingen definierad tid över 0,1s för det magnetiska skyddet. Så antingen så löser det på den ström som är angivemän på 0,1 sekunder eller så löser den inte alls. Ja tills det termiska reagerar så klart.
Jovisst, jag förstår att det finns verkliga saker att göra för att åtgärda problemet men min fråga var då om det går att göra en mätning som visar att det termiska skyddet är tillräkligt snabbt för att frånkoppla inom 5 sekunder och på så sätt acceptera det som det är. Vi har ju ca 100A jordslutningsström för en C10A dvärgbrytare en inte 130A som standarden kräver.
Hmmm, vid säkringsbyten, måste jag alltså alltid kolla ifall föregående elektriker har lyckats nosa rätt på en säkring som tillverkaren har garanterat en viss bryttid på?
Jag tycker det blir lite hårigt ifall det börjar bli så att man inte generellt kan lita på att det är OK att byta till säkring av samma typ, men inte modell.
Fast å andra sidan är det kanske det man ska göra, dvs aldrig lita på det befintliga, utan mäta/räkna vid varenda tillfälle .. *puhh*
Det möter inget hinder att använda en säkring från en specifik tillverkare för att få ihop det med en specifik kurva från den specifika tillverkaren. Finns t o m exempel på detta i standard gällande valet av spänningsfaktorn i SS 424 14 05.
Men då får man även dokumentera att det är just denna säkring som ska sitta där. Sen får ju efterkommande elektriker rätta sig efter detta, alternativt mäta upp impedansen igen och anpassa säkringen efter detta.
Det är inte grupper du kan byta till B10 dvärgar istället?
Sen har jag funderat på hur mycket kompensering för varm ledning som egentligen är befogad, automaten löser ju på 0,1s.
En fråga, har du verkligen 5 sekunders frånkopplingstid på en gruppledning? TN-system eller?
Nästa problem, du kan väl koppla in en jordfelsbrytare för att uppfylla frånkopplingstiden. Då uppfyller då fodringen för frånkopplingstiden. Enligt 411.4.4 i 436 40 00 ska felströmmen överstiga 5 ggr felströmmen. Så man kan nog sätta in en JFB som löser på lite högre läckströmmar.
Just det Michell. Så när kabeln är kol kan man byta den till rätt storlek .
Funkar det inte med B-karakteristik, så effektbrytare. Finns det någon som passar?
Praxis är inte att dimensionera med det termiska skyddet för kortslutningar oavsett vilket. Och det momentana skyddet är enbart definierat vid 0,1. Det gäller för alla kortslutningsströmmar mellan 5 och 10 gånger märkströmmen (för en C-karakteristik i alla fall). Alltså, antingen så löser skyddet eller inte.
Jag ville påpeka att förslaget med jfb inte hjälper vid fas till neutral kortslutning. Och man kan inte ta för givet att det termiska skyddet tar kortslutningen på 5 sekunder bara för att det magnetiska nästan tar kortslutningen. Det är två helt oberoende skydd och utan att veta vare sig minsta kortslutningsström, samt vilken karakteristik säkringen kan tänkas ha, så är det inget givet att tider för automatisk frånkoppling är uppfyllda.