Jag har lite tjafs med en kund där en apparat gått sönder. En ny apparat (speciell dimmer) kan jag nog gnälla till mig av grossisten eller tillverkaren, men arbetet däremot. Kunden bor flera mil bort så även om jobbet inte är så omfattande blir det ändå några timmar + resekostnad.
Arbetet utfördes 2 år och 2 månader sedan. Jag hade för mig att vi brukar hålla 2 års garanti men kunden säger att han har rätt till 3 år.
Jag googlade lite och hittade detta på Konsumentverket
Frivilligt att lämna garanti
Enligt lag har du alltid reklamationsrätt i minst tre
år. Garanti är däremot frivilligt för hantverkaren att
lämna. När du jämför offerterna bör du därför undersöka
om hantverkaren lämnar garanti på material och
utförande. Har du tänkt att köpa allt eller delar av
materialet själv? Läs mer om garanti och reklamation
på sidan 13.
Vad är det egentligen som gäller?
Detta inlägg är skrivet av en gäst eller en registrerad användare som vill vara anonym!
Vill du också skriva ett anonymt inlägg? Eller svara anonymt på någons fråga?
Använd funktionen
"Skriv anonymt inlägg"
Det finns ett par viktiga skillnader mellan garanti och reklamationsrätt enligt konsumentköplagen/konsumenttjänstlagen.
Reklamationsrätten kom till någon gång i slutet av 80-talet och gällde från början 2 år, men har ökats till 3 år på senare tid. I vissa fall (t ex byggnadsarbeten) gäller 10 års reklamationsrätt.
1) Om det uppstår tvist, så är det kunden som måste bevisa att det verkligen är ett fel som berättigar till reklamation, om reklamationsrätten används. Har säljaren/hantverkaren lämnat garanti, så ligger bevisbördan på att det inte är något fel hos honom.
2) Vid garanti kan säljaren/hantverkaren utforma garantivillkoren mer eller mindre som han vill, och då är det vad han har skrivit i de villkoren som gäller (utöver reklamationsrätten som inte går att förhandla bort). Har inte säljaren uttryckligen lämnat garanti och levererat med garantihandlingar (t ex tryckta på baksidan av fakturan eller följesedeln) så kan inte kunden heller åberopa garanti.
3) För att reklamationsrätten ska gälla så måste kunden kunna visa att felet fanns redan då varan eller tjänsten levererades, även om felet inte visar sig förrän senare under 3-årsperioden. Vid garanti kan det däremot förekomma att säljaren åtar sig ansvar för att varan ska fungera under hela garantitiden, dvs att han tar på sig ansvaret även för fel som uppstår efter hand.
Så jag skulle tro att du har rätten på din sida att ta betalt för arbete och reskostnad, men sen är det såklart en annan sak om man tar hela eller delar av kostnaden på goodwillkontot för att stryka kunden medhårs och upprätthålla sitt goda rykte.
Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.
Under det första året har säljaren bevisbördan för att det inte är ett handhavandefel, sen övergår bevisbördan på kunden att visa på ursprungligt fel.
Något i den stilen och de tidsrymderna är det.
Så nu, drygt 2år efter kan du köra hårt med att kunden allt får lov att bevisa ursprungligt fel.
Men goodwill är ju fortfarande en parameter att ta hänsyn till.
Om du handlar ditt elmaterial under Alem09-villkor så blir sådana här saker din leverantörs problem då denne får stå för kostnader i samband med byte/åtgärdande.
Nu kollade jag upp mig själv.
Första halvåret ligger bevisbördan på säljaren eller utföraren, sen ligger bevisbördan på kunden att felet på varan/tjänsten är ursprungligt.
Finns det garantier utfästa så kan dessa alltså ge kunden ytterligare fördelar (som regel utställs minst 1 år garanti som brukar betyda att kunden inte har samma bevisbörda under denna tid).
Jag blir lite nyfiken, hur lång tid har ni garanti som "standard" eller vad man ska kalla det?
Om ni säljer en vanlig dimmer som går sönder, byter ni inom ett eller två år? Sånt här händer ju inte ofta som tur är men när något liknande inträffar inom 2 år brukar jag åka och byta ut apparaten utan avgift, även om jag måste åka flera mil.
Visst vill man ligga bra till hos kunderna men det får ju inte gå ut för mycket över ekonomin. Hur brukar ni göra när något ni har satt upp inte håller?
Inte helt on-topic, men ändå lite i trådens anda, hur många av er har någonsin fått ersättning för arbetstid i samband med att ni gör garantibyte? Visst att man får en ny pryl från grossisten, men jag har aldrig ersatts för tiden som det tar att göra själva bytet eller förgående felsökning.
Har jag otur med min grossist eller är det något som fler råkar ut för?
Kristian Göransson skrev: Inte helt on-topic, men ändå lite i trådens anda, hur många av er har någonsin fått ersättning för arbetstid i samband med att ni gör garantibyte? Visst att man får en ny pryl från grossisten, men jag har aldrig ersatts för tiden som det tar att göra själva bytet eller förgående felsökning.
Har jag otur med min grossist eller är det något som fler råkar ut för?
Du handlar efter ALEM09 och då har du rätt till ersättning.
Förutom det dom frånskriver sig.
Fast det är inte alltid lätt, köpte ljuskällor en gång för 16K som pajade efter en månad. Leverantören sa att det inte bar fel på deras ljuskällor och då är det stämning om man vill ta detta vidare.
Jag har ibland fått höra av säljare att det är upp till oss som monterar och säljer grejerna till kund att lägga på så pass mycket på priset att det täcker eventuell tid för byten vid reklamation
Rikard Ågren skrev: Jag har ibland fått höra av säljare att det är upp till oss som monterar och säljer grejerna till kund att lägga på så pass mycket på priset att det täcker eventuell tid för byten vid reklamation
Om du köper i enlighet med Alem 09 så stämmer det inte. Då står leverantören för alla kostnader för bytet av en defekt produkt. Och de har alltså istället lagt på sitt pris mot dig en marginal för detta.
Köper du garantilöst eller med garanti som endast ger byte av defekt produkt så är det upp till dig själv hur du vill lösa det ekonomiska vid garantiutbyten.