Elbesiktningar

06 okt 2020 17:50 #1 av Christian D.
Hej

Har funderat lite över detta med el besiktningar alternativt utlåtande angående elanläggningar. Innehar allmän behörighet lågspänning och med 20+ års erfarenhet som installatör, vad för typ av besiktningar, utlåtande har man rätt att göra? Äger även en installationstestare förutom alla andra 1000 prylar o verktyg man samlat på sig under årens lopp.

Jobbar inte längre som installatör och hade tänkt avveckla rörelsen helt men började fundera om man kanske inte skulle göra lite extra jobb ibland som besiktningsman och behålla firman.

Tänkte mest besiktningar av småhus, nybyggnation samt äldre hus som säljs där ägaren vill ha ett besiktningsutlåtande inför försäljning.

Christian

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

15 okt 2020 20:03 #2 av Mikael Malmgren
Svar från Mikael Malmgren i ämnet Elbesiktningar
Mig veterligen så finns det inga speciella krav eller "certifieringar" om det är detta du menar vem som helt kan utge sig för att vara besiktningsman....

Det "ända" kravet som möjligen finns att peka på är ELSÄK-FS 2008:3 "Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om innehavarens kontroll av elektriska starkströmsanläggningar och elektriska anordningar"

7 § Kontrollerna enligt 5 och 6 § § ska utföras av en person med yrkesvana och som
är väl förtrogen med de anläggningar som avses och med de föreskrifter som gäller
för anläggningarna.

MEN dessa avser egentligen bara s.k. "Särskilda kontroller" och jordtagsmätning.

Om det däremot gäller de fall där försäkringsbolagen kräver en s.k. el-revisionsbesiktning av elanläggningen så behöver du certifiering från Elektriska Nämnden.

Det kan vara bra att vara vara en auktoriserad besiktningsman (EN) eller arbeta på att registrerat elinstallationsföretag för att din kund ska kunna ha någon koll på att du borde vara kompetent att utföra besiktningen. Se även Elsäkerhetsverkets sida om "Köpa och elbesikta hus", där elsäkerhetsverket rekommenderar kunderna just detta.

Elkraftingenjör och konsult med specialitet inom Reläskydd, Selektivplaner och Elkraftberäkningar. Även stort intresse för föreskrifter & standarder, ESA samt projektledning och entreprenadjuridik.


Mikael Malmgren Installatörsbehörighet: A

www.elektroinvent.se

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

21 okt 2020 22:32 #3 av Billan
Svar från Billan i ämnet Elbesiktningar
Min mormors gubbe "knäckte extra" som det för några år sen innan han gick i pension. han innehar ABL.

han hade ett samarbete med ett företag som jobbade med nyproducerade villor som hade elektriker men ingen behörighet om jag fattade det rätt

han kollade igenom anläggningen och gjorde en kontroll före idrifttagning och såg allt bra ut så signade han alla papper som behövdes för att installationen skulle vara godkänd. Var det nåt som inte stämde så gav han tummen ner och så fick de åtgärda vissa punkter innan han skrev på papper.

tror säkert du skulle kunna sälja in den tjänst till typ mäklare om de kan erbjuda detta till potentiella köpare/säljare av bostäder

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.041 sekunder