Har nån koll på vad som gäller gamla lampor som har EU-kontakt? Förstår att dom antingen måste dubbelisoleras eller jordas men hur går man faktiskt vidare med detta? Är det alltid en lampmakare som löser det? Räcker det att gänga fast en skruv i ledande höljet och drag in i stickproppen? Ska det gå igenom en CE-märkning?
Tacksam för svar eftersom detta verkar vara väldigt återkommande i min upplevelse
Det finns ju fyra möjligheter för en sådan lampa, oavsett om den är CE-märkt eller har den äldre S-märkningen:
Klass 0 (uppfyller inte kraven för förstärkt isolering, ej skyddsjordad).
Klass 1 (uppfyller inte kraven för förstärkt isolering, skyddsjordad).
Klass 2 (uppfyller kraven för förstärkt isolering, får ej skyddsjordas). Kännetecknas av märke med dubbelkvadrat eller möjligen, på mycket gamla armaturer, av bokstäverna Fi i en ring.
Klass 3 (ej för direkt matning med nätspänning utan med SELV, dvs vad som förr kallades klenspänning). Brukar vara märkt med en kvadrat på högkant med tre parallella streck i.
Klass 0 kan förses med jordad anslutningskabel och jordad stickpropp, om den är förberedd från fabrik för att även levereras som klass 1. I så fall ska det redan finnas en anslutning för skyddsjord, som ska vara märkt med jordsymbol i ring. Är den inte förberedd på det sättet, så måste den som skyddsjordar armaturen på eget bevåg ta på sig produktansvaret (dvs att läsa igenom IEC/EN 60598 med tillämpliga tillägg och pricka av att armaturen uppfyller alla relevanta punkter i standarden, och sedan skriva ett papper som han kallar för tillverkardeklaration eller försäkran om överensstämmelse).
Teoretiskt skulle man på samma sätt och med samma pappersexercis eventuellt kunna ändra en klass 0-armatur till klass II, eller möjligen fastställa att en armatur som ursprungligen såldes som klass 0, faktiskt uppfyller klass II-kraven (t ex om det rör sig om en armatur helt och hållet av isolermaterial, som tillverkaren ändå inte brydde sig om att få klassad som klass II eftersom den på sin tid gick lika bra att sälja som klass 0).
Klass 0 får användas som den är i ojordad miljö, dvs lite förenklat sett i torra boningsrum där elinstallationen är utförd enligt äldre standarder från 1994 eller tidigare och där vägguttag, lamputtag mm är ojordade.
Armaturer som redan är klass 1 eller klass 2 behöver inte ändras för att få användas i en modern installation där skyddsjord finns framdragen överallt, men kom ihåg att klass 1 SKALL skyddsjordas medan klass 2 INTE FÅR skyddsjordas.
En gammal armatur som är för elsäkerhetsmässigt undermålig för att det ska vara värt att överhuvudtaget försöka få den någorlunda säker för nätspänning eller som man av museala skäl inte vill ändra för mycket, kan man möjligen konvertera till klass 3 genom att förse den med lampa/lampor för SELV (t ex 12 V eller LED för konstantströmmatning) och mata den via ett CE-märkt drivdon som levererar SELV på sekundärsidan (och som passar ihop med den valda ljuskällan).
Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.