Elanläggningsansvar

30 okt 2018 09:08 #1 av Ennihp
Måste elanläggningsansvar vara skrifligt delegerat till en person eller organisation, eller räcker det med en generell beskrivning i ett kontrakt mellan innehavaren och entreprenören som tagit över, att allt ansvar för underhåll ligger på entreprenören?
I SS-EN 50 110:1 punkt 4.3 står det: "Den elanläggningsansvarige kan vara en fysisk person i den egna organisationen eller i en organisation som är tredje part. Om personen kommer från en annan organisation, bör dennes utnämning dokumenteras skriftligen, liksom vilken del av anläggningen ansvaret omfattar och under vilken tid det gäller."
Entreprenören som tagit över underhållet är ju i ovan fall en annan organisation, men det många verkar haka upp sig på är ordet "bör" i det jag citerat.
Hur ska man tolka detta egentligen?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

01 nov 2018 13:20 #2 av Mikael Malmgren
För att en delegering ska vara giltig krävs normalt att den är skriftlig inom de flesta områden OCH man delegerar inte ansvar utan uppgiften för att uppfylla ansvaret.

Det är svårt att veta vad de som skrivit en standard menar då det som lagar inte finns ett förarbete att titta på.

Jag kan tänka att man jämför men avtalsrätt där även ett muntligt avtal är gällande utom där det i lag krävs ett skriftligt men svårt att bevisa i efterhand. Därvid skrivning att man bör ha skriftlig dokumentation.

Kan tycka att det för sådana här överenskommelser ska att skriftlig dokumentation upprättas, det gör det lättare för båda parter vid eventuell tvist vad de kommit överens om.

Till detta har vi den klassiska tolkningen av föreskrifter, bör betyder skall" :)

Elkraftingenjör och konsult med specialitet inom Reläskydd, Selektivplaner och Elkraftberäkningar. Även stort intresse för föreskrifter & standarder, ESA samt projektledning och entreprenadjuridik.


Mikael Malmgren Installatörsbehörighet: A

www.elektroinvent.se

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Följande användare sa tack: Ennihp

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.043 sekunder

Senaste foruminlägg