Får man ha kopplingdosa/takdosa i badrum nu?

25 jul 2012 20:33 #1 av Anonym Gäst
Jag är elektriker av en äldre årsmodell och är av den skola att man ej får sätta infälld kopplingsdosa eller takdosa i våtutrymmen, men jag hör om många som gör detta nu och har även sett bilder på installationer som är gjorda så på detta forum.

Är reglerna ändrade så att detta är tillåtet nu alltså? När ändrades detta?

Detta inlägg är skrivet av en gäst eller en registrerad användare som vill vara anonym!
Vill du också skriva ett anonymt inlägg? Eller svara anonymt på någons fråga?
Använd funktionen "Skriv anonymt inlägg"

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

25 jul 2012 20:47 #2 av Martin
Jag är med lärd efter detta och har aldrig gjort det själv. Dock kopplat i ett par som kollegor av både gammal och nya skolan satt ditt. Jag tror faktiskt det finns ett stöd i Starkströms föreskrifterna? att är det en viss höjd så är det lagligt? tror att är det 2100cm eller mer i takhöjd så är det endast ip21 som gäller?

Jag gör själv bara rörutsläpp förutom dosan till strömbrytaren o evt golvvärme då som får sig en A-dosa. Siliconar alla hål mm jag gör.

42

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

25 jul 2012 21:01 #3 av Marcus Lundström
Det möter inga hinder. Man får följa zon-indelningen i vanlig ordning.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

25 jul 2012 21:05 - 25 jul 2012 21:06 #4 av Bo Siltberg
Jovisst är det tillåtet i det oklassade området. Det området börjar, enkelt uttryckt, 120 cm från duschhuvudet, och 225 cm över duschgolv.
Se bilderna här: shop.elstandard.se/1/1.0.1.0/14/SS_4364000_Badodusch.pdf

Och detta blad beskriver vilken materiel och skyddsåtgärder som är tillåtna:
shop.elstandard.se/1/1.0.1.0/14/Elbasen_..._fri_nedladdning.pdf

När detta blev tillåtet kan jag återkomma om, men jag tror det var i samband med ELSÄK-FS 1994:7.

Notera dock att oklassat område inte innebär att det är torrt, utan det ska bedömas enligt kapitel 750 och 751 i elinstallationsreglerna.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

25 jul 2012 21:42 #5 av Ronnie Lidström

Bo Siltberg skrev: Jovisst är det tillåtet i det oklassade området. Det området börjar, enkelt uttryckt, 120 cm från duschhuvudet, och 225 cm över duschgolv.
Se bilderna här: shop.elstandard.se/1/1.0.1.0/14/SS_4364000_Badodusch.pdf


Vad Bo förmodligen menar är 120 cm från duschhuvudet eller 225 cm över golv.

Däremot, precis som Bo säger, så skulle jag inte klassa taket rakt ovan dusch som "torrt" även om det är normal takhöjd på 240-250 cm.

Jag kom på min son för några dagar sedan med att stå och duscha fullt flöde rakt upp i taket. Han tyckte att det var "jättefränt" då det såg ut som att det kom "rök ur lamporna" (har små 1W LED spottar) ;)

Fil bilaga:
Företagare, Elinstallatör Björks EL i Skellefteå AB

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

25 jul 2012 21:52 #6 av Martin
Men för att göra det bäst så anser jag att man aldrig sätter en takdosa i dusch/badrum. En praxis jag har iaf. Sen att fukt mm kan hitta andra vägar tex via andra rör eller ventilation mm låter jag vara osagt.

Jag har Sett många badrum då slangen/munstycket snuddat vid takdosan så bättre att man läs sig och andra att en takdosa må nog vara det sista alternativet

Men vill man krångla till det så kan man ju följa reglerna som jag anser vara lite 'överflödiga'.

42
Följande användare sa tack: Jörgen

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

26 jul 2012 20:15 #7 av Mats Jonsson
Ja, bara för att det inte är förbjudet innebär det inte att det rekommenderas. Elinstallationsreglerna ger minimikrav till skillnad från till exempel svensk standard SS 4370146 om uttag och andra anslutningspunkter som ger just rekommendationer om utförande av elinstallationer.

Takdosa används väl ofta till lamputtag, eller? Finns det verkligen behov av lamputtag i ett badrum? Ett problem med just lamputtag blir väl att lampan monteras normalt för en lång tids användning och då kan ju kapslingsklassen bli ett problem. Ett vanligt vägguttag däremot används normalt mer temporärt och under uppsikt av användaren.

Från fukt och mögelskadesynpunkt bör väl vi inte göra mer hål i fuktspärren än nödvändigt varför kopplingsdosan som inte har någon funktion i badrummet likväl kan placeras i annat utrymme.

En kopplingsdosa får monteras i område 1 om den är avsedd för anslutning av elapparater som placeras i detta område, till exempel för en handdukstork eller varmvattenberedare. Kopplingsdosan ska då som lägst ha kapslingsklass IPX4.

I övriga delar av badrummet (utom område 0) får man placera kopplingsdosa under förutsättning att rätt kapslingsklass används.

Som sagt så bör det väl finnas ett skäl till att placera vanliga kopplingsdosor i badrum men frånsett det så ser jag från elsäkerhetssynpunkt ingen direkt skillnad mellan dosa för strömställare eller dosa för kopplingar av ledare.

Mats Jonsson, Eltrygg Miljö AB

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.056 sekunder

Senaste foruminlägg