Elarbete och kontrollansvar

31 jan 2016 19:13 #1 av Anonym Gäst
Tja. Vem ska inneha elarbetansvar och kontrollansvar på ett bygge?

Jag är på ett företag där chefen säger att han har hand om det.

Vi är två elektriker som har hand om bygget men ingen av oss har skrivit på några papper. Vi har dessutom inte alltid varit på plats samtidigt och det finns andra elektriker som har varit och är där och gjort jobb.

Hur ligger reglerna till om detta?

Detta inlägg är skrivet av en gäst eller en registrerad användare som vill vara anonym!
Vill du också skriva ett anonymt inlägg? Eller svara anonymt på någons fråga?
Använd funktionen "Skriv anonymt inlägg"

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

01 feb 2016 22:10 #2 av Michell Martic
Eftersom ingen annan skruvat på denna än så kan kanske jag göra ett försök?

Elarbets- och kontrollansvar är något som brukar delegeras till montörerna för varje arbete, man kan dock fundera på vad som är vad.

Först och främst så skulle jag påstå att kontrollansvar inte kan delegeras. Detta ansvar åligger överinseende installatör i alla lägen, i enlighet med § 7 i Elinstallatörsförordningen. Installatören kan dock delegera arbetsuppgiften, men då ska det även finnas en instruktion för hur kontrollen ska genomföras. Det är först vid avvikelse från denna instruktion som den enskilda montören har gjort fel. Skulle fel finnas trots att instruktionen följts så är det installatörens ansvar. Kontrollansvar är vad jag förstått i huvudsak något som avtalas enligt kollektivavtal och har alltså egentligen ingen koppling till någon anvisning för hur arbete ska utföras. Det blir därmed en fråga om ersättning också. Om det skulle saknas en delegering för arbetsuppgiften av kontroll före drifttagning exempelvis så blir det installatören som blir ansvarig för att den utförs, en kontroll där installatören själv väljer i vilken omfattning den ska utföras. Finns alltså inte så mycket att säga om just den saken, det måste inte tvunget finnas någon som är kontrollansvarig. Finns det ingen så är det installatören, troligtvis din chef då, precis som han själv sagt, som blir kontrollansvarig.
Sen finns det några få undantag från elektriska arbeten på starkströmsanläggningar som är undantagna behörighetskravet. Här gäller inte kontrollansvaret lustigt nog eftersom det är helt oreglerat arbete (än så länge?) och inte omfattas av elinstallatörsförordningen i vilken kontrollansvaret ligger. För dessa arbeten är det istället arbetsgivaren som har det ansvar den behörighetsansvariga annars haft i enlighet med § 7 i Elinstallatörsförordningen. I ditt fall kanske det inte skiljer sig dock eftersom behörighetsansvarig och arbetsgivare verkar vara samma person.

När det kommer till elarbetsansvaret så skiljer det sig lite grann. Först och främst heter det dock numera elsäkerhetsledare om man ska hålla sig till terminologin som återfinns i SS-EN 50110-1, den anvisning var rollen definieras. Rollen är inte identisk, men det är den vi får utgå ifrån eftersom det är inom denna roll ansvaret för ett arbetes säkra utförande finns, precis som i den tidigare rollen elarbetsansvarig.
Den första skillnaden mellan mellan kontrollansvar och elsäkerhetsledarens roll är att elsäkerhetsledarens roll är reglerad i standard. Den brukar likaså utgöra grund för en ersättning enligt kollektivavtal, men rollen skulle jag ändå påstå är associerad till standard.
För arbete i yrkesmässig verksamhet på eller i närheten av sådana elektriska starkströmsanläggningar och elektriska anordningar där det finns elektrisk fara för dem som deltar i arbetet skall säkerhets­åtgärder vidtas enligt god elsäkerhetsteknisk praxis, så att betryggande säkerhet uppnås för dem som deltar i arbetet.
I ELSÄK-FS 2006:1 kan man läsa följande:

3 § Den som vid arbete tillämpar säkerhetsåtgärder som följer någon annan standard eller praxis än svensk standard skall dokumentera sin riskbedömning och utfärda anvisningar. Anvisningarna skall ge instruktioner till dem som skall utföra arbetet om de säkerhetsåtgärder som skall vidtas. Detsamma gäller om svensk standard måste kompletteras med hänsyn till arbetets karaktär.

Den svenska standarden man syftar till här är SS-EN 50110-1. I denna anvisning beskrivs det att för den typen av arbeten som avses ovan så ska det utses en s.k. elsäkerhetsledare som ska ansvara för arbetets säkra utförande med avseende på den elektriska faran. Det står dock ingenstans i denna standard att elsäkerhetsledaren behöver finnas på plats, även om man vid vissa typer av arbeten kan tycka att det vore lämpligt att så vore fallet.
Slutsatsen man kan dra av detta är att din chef, även här, kan påstå sig vara elsäkerhetsledaren, även om denne sitter på kontoret medans du är på golvet någon annanstans och arbetar. Det är en grov generalisering eftersom det inte vore lämpligt för många typer av arbeten att elsäkerhetsledaren inte är på plats.

Slutsatsen är alltså att det din chef påstår, om han nu även är behörighetsansvarig (på grund av kontrollen) och arbetsmiljöansvarig (på grund av det elektriska arbetets säkra utförande som en aspekt av arbetsmiljöansvaret), mycket väl kan stämma.

...eller så går mitt resonemang i alla fall. Andra tänker säkert annorlunda, det blir mer sport då.
Följande användare sa tack: Bo Siltberg, puttrix

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.047 sekunder

Senaste foruminlägg