Jorda sekundärsidan på ett 24V nätdon, multipla ställen.

29 maj 2023 10:17 #1 av Andreas Andersson
Finns det nåt som stärker att man ej ska jorda ner en 24V minus på flera ställen i ett ledningsnät? Jag vet att man förespråkar att jorda ner minus vid nätdon för att slippa flytande minus och potentialskillnader mot jord (ej SELV). Noterade i en automationsanläggning att ett matarskåp som distruberade 24V till andra subskåp ytterligare hade jordat ner minuspolen även i underliggande skåp. Detta till följd av att minusen knappt belastas. Är det nåt som endast är dålig praxis eller går det att styrka att man ej får/bör göra så enligt nån standard?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

30 maj 2023 08:35 #2 av Torbjörn Forsman
Normalt är det nog mest bara att betrakta som dålig praxis. Det kan ju någon gång - t ex av EMC-skäl - finnas goda skäl att göra så, men då bör det också dokumenteras och motiveras noga.

Direkta problem jag kan se med att jorda ner 24 V-systemet på flera punkter är t ex att man kan få problem med vagabonderande strömmar och att driftström flyter genom skyddsjordförbindningar. Man bör också tänka på risken att ett jordfel med hög felström på 230 V-sidan ger otrevliga transienter som kanske slår ut 24 V-utrustning, om man har gjort på det sättet.
Om man skulle ha någon form av EMC-problem som verkar gå att lösa genom att jorda ner 24 V minus här och var i anläggningen, så kanske det vore säkrare att inte direktjorda 24 V mer än i en punkt och jorda via lämpliga kondensatorer på övriga ställen. Kondensatorerna bör då inte vara större än att förväntade jordpotentialskillnader pga 50 Hz växelström inte kan driva fram några otrevliga strömmar genom dem.

Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.
Följande användare sa tack: Patrik , Andreas Andersson

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

04 jul 2023 09:02 - 04 jul 2023 09:13 #3 av Andreas Andersson

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.034 sekunder

Senaste foruminlägg