Förändring i CE-märkt anläggning med sammansatta maskiner. (Maskindirektivet)

14 dec 2011 15:44 #1 av Marcus Lundström
Jag har förfrågan från en industrikund, som vi servar, att byta ut kontaktorer på en stor maskinanläggning. Maskinanläggningen är CE-märkt av det danska företaget som installerade och tog den i bruk för snart 10år sedan.

Kontaktorerna som ska utbytas, ska ersätts med en annan typ av kontaktor eftersom den gamla inte tillverkas längre.
Arbetet i sig är inget komplicerat och och är egentligen bara utbyte av en komponent mot en annan men.. -Frågan är vad som gäller med CE-märkningen av maskinen? Om vi gör detta arbetet måste vi CE-märka hela maskinen och ta över ansvaret eller hur gäller reglerna?

Eftersom det är en maskin i 100-milj klassen och en verksamhet ännu större så vill jag ju så klart inte göra minsta lilla utan att ha ryggen fri. Antar att elsäkerhetsverket inte svarar i klartext på denna frågan. Uppskattar tips på vem man kan vända sig mot för att bolla denna fråga och få ett juridiskt godtagbart svar.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

14 dec 2011 20:15 #2 av Reijo Eriksson
Enligt SS-EN 60204-1, utgåva 3:
17.8 Underhållsinstruktion
Den tekniska dokumentationen skall innehålla en underhållsinstruktion som i detalj anger lämpliga förfaranden vid justering, underhåll och förebyggande kontroll samt reparation.

Tillsynsmyndigheten för maskiner är Arbetsmiljöverket som säkert kan svara på din frågeställning.

Reijo Eriksson

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

14 dec 2011 21:06 #3 av Tomas Karlsson
Att byta kontaktorerna till motsvarande funktion och prestanda förändrar ju inte maskinens funktion, och är att se som underhåll. Ska inte påverka CE-märkning om det rör sig om standardkomponenter och det inte finns beskrivet några särskilda konstruktionsöverväganden i befintlig dokumentation. Däremot ska du ju nu uppdatera dokumentationen efter ditt arbete. Varför är det så många som ser och gör sig onödiga svårigheter i enkla fall?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.046 sekunder

Senaste foruminlägg