Digital dokumentation

15 maj 2021 22:32 #1 av Morgan Persson
Finns det något trevligt system där man kan dokumentera elen i en fastighet/bostadsrättsförening?

Vi har ett par inkommande serviser, ett par hundra lägenheter, en del andra lokaler, värmesystem, laddboxar, solceller m.m.

Större jobb upphandlas och vi får normalt dokumentation på papper och som pdf på arbetet som är gjort men det skulle vara trevligt att ha all dokumentation samlad digitalt... och då tänker jag inte som pdf-filer utan i ett system där man enkelt kan uppdatera informationen efterhand som det görs ändringar.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

15 maj 2021 23:45 - 15 maj 2021 23:48 #2 av Mattias Lilliesköld
Konstruktören / entreprenören använder ju något slags CAD verktyg för att producera sina underlag (specifika funktioner för el-CAD) så underlagen finns ju redigerbart hos dem.

Specificerar man som köpare inget specifikt kring hur dokumentation skall överlämnas så är det nog PDF de flesta gör en export till (många tänker nog att i fall man ämnar ut ett redigerbart format kan ju någon annan få nästa jobb) men är ni bara tydligt i samband med upphandling att ritningar skall överlämnas i PDF och t.ex DWG format så är spelplanen känd från början och ni får underlag som går redigera.

En nackdel med att få det i DWG i stället för ursprungsformatet är att mycket "smartness" från CAD systemet försvinner vid exporten så i en idealvärld arbetar kontstruktör / entreprenör i samma dokumentationssystem som kunden har och gör utbytet i form av en databasfil.

Det tråkiga för er del är ju att ni nu sitter på massa "analog" information (en PDF är väl nära nog att se som analogt i detta sammanhang) och skulle då behöva digitalisera alla ritningar. Trist och väldigt manuellt arbete (satt en hel sommar i ungdomens år och gjorde detta men då till translarer - CAD datorn var för dyrbar för att praktikanterna skulle få peta på den ;-) )

Du skulle kunna kika på EasyEl och FastEl från PK Data - är inte så dumt och fungerar nog utmärkt för att dokumentera din anläggning. Du skall i alla fall hjälpligt kunna importera DWG filer skapade i andra applikationer men man får nog räkna med lite manuellt fixande vid importer.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

16 maj 2021 10:12 #3 av Ronnie Lidström
Det finns några olika onlinesystem för dokumentation. Har inte testat någon och tror att det är till för större företag som har många olika projekt. Inte kanske lämpligt för en Brf. Kostar ju dessutom pengar.

Jag tror jag skulle köra på typ Google Drive / Google Docs. Då kan ni ha alla olika dokument på ett och samma ställe och flera personer kan uppdatera/lägga till filer hemifrån och det ändras automatiskt hos alla andra som ska ha tillgång till dokumentationen. Det är dessutom gratis upp till 15 Gb utrymme.

Om ni inte redan har en bra översiktsdokumentation (Huvudledningsschema, Karta över området osv) så är det värt att låta en elektriker lägga ner en dag eller två på att göra detta. Jag gjorde nyss detta åt en Brf som har rätt krånglig anläggning och hade ingen övergripande dokumentation.

Fil bilaga:
Företagare, Elinstallatör Björks EL i Skellefteå AB

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.044 sekunder

Senaste foruminlägg