Allmänt om solpannels instellationer

16 jan 2018 10:57 #1 av Niklas Hansson
Hej
Blir ju bara vanligare med att privat personer vill ha solpannels anläggningar. Och har lite frågor kring regler och tips om det är någon på forumet som jobbar med detta.

-hade en leverantör som sa att ingen Dc brytare behövdes installeras på dc sidan för det var intregerat i omrikatren. Känns spontant att man skall ha en extern om man skall byta omrikatren eller gör service.

-sen hur är det med transienta överspänningar ? I installationens utgåvan 3 så står det att man ska komplettera med skydd om installations kostnaden överstiger 5 gånger kostanden för att installera skyddet ? Eller är det bara en rekommendation?

Kommer nog på fler frågor och man får gärna komma med tips och synpunkter (Y)

Må gott

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

16 jan 2018 20:32 #2 av Michell Martic

Niklas Hansson skrev: -hade en leverantör som sa att ingen Dc brytare behövdes installeras på dc sidan för det var intregerat i omrikatren. Känns spontant att man skall ha en extern om man skall byta omrikatren eller gör service.

Ah, men så är det i vart fall. Man kan ju alltid plocka säkringarna för strängarna och på så vis göra spänningslöst vid brytaren. Alternativt så utför man det som arbete med spänning. Så länge lasten är bruten så torde inte detta vara ett problem. Vidare så kan dessutom omriktaren vara ansluten med snabbkopplingsdon den också, även om det är ovanligt.

Niklas Hansson skrev: -sen hur är det med transienta överspänningar ? I installationens utgåvan 3 så står det att man ska komplettera med skydd om installations kostnaden överstiger 5 gånger kostanden för att installera skyddet ? Eller är det bara en rekommendation?

Gällande standard så är den aldrig tvingande. Däremot så uppfyller du starkströmsföreskrifterna om du följer standarden som reglerar området (om inget annat visas då). Gällande överspänningsskydd så finns det ingen sådan skrivelse som du hänvisar till. Istället gäller den riskbedömning som beskrivs under 712 i SS 436 40 00. Regeln säger, förkortat, att om det behövs överspänningsskydd i anläggningen enligt de allmänna delarnas riskbedömning i 443 ska det även finnas skydd på likströmssidan.

Om det INTE fordras skydd enligt de allmänna delarna ska en särskild riskbedömning utföras för likströmssidan. Riskbedömningen beskrivs i standarden och grundar sig på en omgivningsfaktor samt åskfrekvensen för det geografiska området.

Används skärmade, jordade, kablar för likströmssidan så kan man sägas vara säker från influens. Men så bygger vi i regel inte i Sverige. Det är i regel oskärmade kablar som används. Kör man skärmade kablar ska man i regel nämligen jorda ner hela systemet på plus- eller minussidan vilket i sin tur får andra konsekvenser.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

18 jan 2018 12:09 #3 av Fredrik Sjödin
Tänk på att ditt företag måste vara registrerat i Elsäkerhetsverkets register över elinstallationsföretag med verksamhetstypen "Elproduktionsanläggningar" ifylld.
Följande användare sa tack: tobi

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

19 jan 2018 14:31 - 19 jan 2018 16:45 #4 av Niklas Hansson
Tack för bra svar ,finns det någon bra kurs/matrial för att öka sin kunskap?

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

19 jan 2018 18:05 #5 av Michell Martic
En kurs i elinstallationsreglerna omfattar i regel även en del solceller. Det är väl detta som rekommenderas i så fall.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

19 jan 2018 19:03 #6 av Fredrik Wall

Niklas Hansson skrev: Tack för bra svar ,finns det någon bra kurs/matrial för att öka sin kunskap?


EUU och Rexel har kurser vad jag vet
Följande användare sa tack: Örjan Borgström

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.062 sekunder