Warning: Trying to access array offset on value of type bool in
/home/mowininf/public_html/libraries/kunena/external/nbbc/nbbc.php on line
3660
Warning: Trying to access array offset on value of type bool in
/home/mowininf/public_html/libraries/kunena/external/nbbc/nbbc.php on line
3660
Torbjörn har bra koll.
Problemet med LED är att de är dioder, dvs har en i/u-kurva som sådana och blir nästan omöjliga att styra och reglera med spänning, strömstyrning är grejen.
Ungefär så här ser i/u kurvorna ut, nu visar denna bild en diod, med LED blir det lite andra spänningar där knät, arbetspunkten och breakdown befinner sig. Men denna bild visar precis rätt på principen.
Och här ser man problemet, man vill att LED'en ska ha en lagom ström, kanske ca 10mA. Drar man in 20mA pajar den, drar man in 5mA får man väldigt mycket mindre ljus, dvs dåligt ljusutbyte.
Men se vad kraftigt spänningen ändras i detta intervall.
Och nu till själva problemet, denna kurva är absolut inte exakt lika på varje exemplar utav LED, utan den är förskjuten horisontellt mellan varje exemplar utav LED, och än större skillnader mellan tillverkningsbatcher.
Sen ändras även kurvan av temperaturen på LED-chipen och även något litet utav ålder.
Så alla som konstruerar elektronik vet att man strömstyr en LED. T.ex. kör med strömkälla i stället för spänningskälla.
Här hittade jag på google en mycket enkel implementation utav en strömkälla, denna är inte bra, dålig verkningsgrad osv, så i verkligheten har vi alltid betydligt bättre och mer komplicerade, idag för det mesta switchade.
Det enklaste sättet att strömstyra är att ha en fast spänning som är 30-50% högre än den dioden behöver för att få sin arbetsström, sen sätter man seriemotstånd där man räknar ut R= (Uin + Udiod)/Idiod.
Då får man en lite yxig, men tillräckligt bra strömreglering, bättre strömreglering ju högre spänning man matar med, men samtidigt bränner man bort mer effekt i motstånden.
Och med moderna högeffektsled som vill ha 350-700mA så blir det verkligen onödigt mycket effekt och värme som måste brännas bort.
Men denna teknik är dock ändå dominerande i LED-strips, för där vill man kunna klippa listen, och då funkar inte strömstyrning med mindre än att den som monterar har en lödpenna och löder ihop strömslingan efter klippning.