"Rättvänt" Schuko-uttag?

13 sep 2014 10:48 - 13 sep 2014 10:50 #1 av Odd Hedberg
Den här frågan har sin grund i en diskussion vi hade på jobbet härförleden: Vad är ett rätt, dvs korrekt, vänt Schukouttag vänt på för sätt...? Om jag försöker beskriva förutsättningarna så gällde det ett utanpåliggande enkeluttag (utan lock) som det går 3G1,5 EKK till - och med den ena av våra vägguttagsprovare så rapporterades L och N vara reverserade och med den andra vägguttagsprovaren rapporterades uttaget vara OK. Bägge provarna sattes i med framsidan vänd så den var rätt läsbar, inte upp och ner alltså. När vi kollade lite extra på provarna så visade det sig att 'pluggändan' hade hålet för franskt (?) jordstift vänt åt 180 grader olika håll, vilket gör att resultatet blir olika för exakt samma vägguttag. Jag tog fram en sån där färdiggjuten vinklad Schukosladd (som det enkelt bara går att sätta in på ett sätt i ett Schukouttag med lock) och mätte upp den och då är N 'till höger' och L 'till vänster' med franskhålet överst - sett från användaren när den sätts in i ett uttag med sladden pekande neråt.

Vad är rätt? Vilken sida skall L resp. N sitta på? Hur gör ni med såna här hårklyverier... :dry: Hade de fabrikstillverkade provarna visat lika så hade detta varit en icke-fråga, men nu blev det ett fikadiskussionsämne...
/Odd

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

13 sep 2014 12:02 #2 av Lars Sundbom
Nollan till vänster.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

13 sep 2014 12:42 #3 av Friedrich Lossien
L till vänster, precis som märkningarna på vägguttagen ifrån t.ex. Exxact-serien.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

13 sep 2014 13:17 #4 av Ronnie Lidström
Varför spelar det någon roll? Man kan ju ändå vända stickproppen "fel".

Fil bilaga:
Företagare, Elinstallatör Björks EL i Skellefteå AB

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

13 sep 2014 17:06 #5 av Robin Strandberg
Alltid L till vänster, sen när man mäter med spänningsprovaren så flyttar man enkelt högra pinnen mot jord för att mäta fas-jord.

Projekt & Servicetekniker
Niko Home Control

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

13 sep 2014 18:08 #6 av Ivar Ryding
Ronnie, Klart det inte spelar någon roll, men vad är rätt? =P

Personligen kopplar jag som det står i uttaget, är det omärkt lägger jag oftast fasen till höger.

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

15 sep 2014 19:17 - 15 sep 2014 19:20 #7 av Odd Hedberg
Nu har jag kollat upp ännu ett par fabrikstillverkade sladdar med 'franskt' jordhål i proppen (en DEFA bilvärmarsladd och en matningssladd till en borrmaskin) och även dom har N till höger och L till vänster (om jordhålet hålls uppåt...) i Schukoproppen. Undrar nu rätt intensivt om det kanske faktiskt finns en standardangivelse nånstans som specificerat det just så.

En gång är ju ingen gång, två gånger är en tillfällighet - medan tre+ gånger är en vana (eller i vår bransch; en standard)...:smack:

Och att det inte har någon praktisk betydelse betyder ju inte att det inte är nice-to-know så att säga.
(Faktiskt så är det så att vissa extremare audionördar vill ha full koll på neutralledaren, det har visst något med brumnivåer att göra...)

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

16 sep 2014 11:22 #8 av Torbjörn Forsman
[quote="Odd Hedberg" post=22323(Faktiskt så är det så att vissa extremare audionördar vill ha full koll på neutralledaren, det har visst något med brumnivåer att göra...)[/quote]

Det hänger ihop med att många av de där extremare audionördarna är tämligen insnöade på engelska auktoriteter. I England har man i många år använt vägguttag där fas och nolla är definierade en gång för alla, och innan brittiska produktstandarder harmoniserades med resten av världen var det vanligt att störningsskydd vid nätintaget till elektronik var osymmetriskt byggt, med t ex en relativt stor kondensator mellan fas och nolla (X-kondensator), och en något mindre mellan nolla och skyddsjord (Y-kondensator) . Om man förväxlar fas och nolla på en sådan utrustning så KAN det bli problem med att strömmen genom Y-kondensatorn ger så pass stort spänningsfall i skyddsjorden att det uppstår irriterande nätbrum om man kopplar ihop flera apparater, och om dessutom snittet för audiosignal är billigt gjort (obalanserat och utan isolationstransformator).
Numera är nätfilter praktiskt taget alltid symmetriskt gjorda (två lika stora Y-kondensatorer, anslutna till fas resp nolla), och Y-kondensatorerna har dessutom så låg kapacitans att läckströmmarna blir helt försumbara.

En utvikning till är att gammaldags s k allströmsradioapparater (och många äldre tv-apparater) saknade galvanisk isolation i nätdelen, så där blir hela chassiet spänningsförande om man vänder stickproppen fel. Visserligen innebär det ingen elsäkerhetsrisk, men risken för svårartat nätbrum och liknande problem är såklart större.

Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.
Följande användare sa tack: Bo Siltberg, Odd Hedberg, Ivar Ryding

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.119 sekunder