Har varit norm i många länder och elutrustningar i Europa sen lång tid tillbaka. Det komiska är att även i Sverige kan man spåra L1 brun, L2 svart, L3 vit i SEN mormer sen 60-70 talet så det är inget nytt här heller. Bara lätt inkonsekvens och ovilja, okunskap bland elektriker. Jämför med den blandning av färger som finns i äldre anläggningar sen PVC isolerade ledare kom, varierade mellan firmor och bland olika elverk osv.
Det är inte alltid fel att kolla om det finns någon norm eller praxis för de jobb man gör och sen försöka hålla sig till dem och långsamt inarbeta det bland flera i omgivningen. Lite som att jämföra med oviljan att åtminstone hålla fasföljden rätt i trefasuttag. Har förvånat mig många gånger att inte en vanlig elektriker förstår hur det hänger ihop och kan garantera rotationen på en motor genom att ansluta rätt på motorplinten. Att hålla allt parträtt och sen beroende på önskad mekanisk riktning koppla fram eller back på motorn tycker jag borde vara grund 1A. Tyvärr få som vet hur motorer sen urminnes tider är lagda i anslutningslådan, lättare tydligen att gissa och sen koppla om i närmsta kontakt brytare edyl.
Det finns väl egentligen inget i standarden som säger att fas ska vara brun i enfasgrupper. Det är väl mest praxis att använda brun, (Eller samma färg som L1 i centralen, innan 2001 var ju fasföljden svart, brun, vit och då användes svart fas).
Marcus Lundström skrev: Det finns väl egentligen inget i standarden som säger att fas ska vara brun i enfasgrupper. Det är väl mest praxis att använda brun, (Eller samma färg som L1 i centralen, innan 2001 var ju fasföljden svart, brun, vit och då användes svart fas).
Det har nog sin grund mest i hur parterna i kablar valts att färgmärkas i olika länder. Däremot har det sen lång tid i Sverige varit brun, svart, vit som L1-L3. Jag vet att olika personer och firmor haft och har olika hantering av detta och har fått utstå mycket okvädning när man hävdat att man kan spåra en svensk standard som man kunde följa. Det är självklart för mig inom mitt arbetsfält iofs inte inom bygg, installationsbranschen att man söker och följer normer som finns tex DIN färgkodning av signal, mångledarkablar och inte hitta på nägot helt godtyckligt för stunden. Därför även den lilla utvikningen kring fasföljd och motorer ovan.
Då jag började min karriär var standarden L1=Svart, L2=Brun, L3=Svart med vit rand. Eller i markkabel numrerade med siffrorna 1-4.
Ändrades sen till Brun, Svart, Vit. För att ytterligare ändras till Brun, Svart, Grå.
Några regler för fasfärger finns inte i elinstallationsreglerna eller i någon föreskrift utan i tillverkarnas standard. Men en standard finns så klart.
[quote="Om jag inte blivit helt senildement på äldre dar [/quote]
Ja, jag ser att vi tycker om att rätta varandra i för ämnet betydande frågor. Om du är dement så är det med tanke på din ålder fråga om presenil demens.
Det kanske mest intressanta är sammanställningen av vilka ledarfärger som gällde i olika europeiska länder 1996. Enligt denna var Sverige, Norge och Danmark på den tiden ensamma om att inte ha några krav på fasledarnas färger.
Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.