fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för thomas_blekinge (thomas_blekinge)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Färsking
 • Registreringsdatum: 09 jan 2017
 • Senaste Besöks Datum: 26 jul 2018
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 17:15
 • Inlägg: 23
 • Profil visningar: 521
 • Plats: Okänd
 • Kön: Okänd
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Jag tror tyvärr inte att ABB har kompetensen kvar att jobba med denna typ av utrustning. Verksamheten med de riktigt stora generatorer har man ju sålt av för rätt länge sedan.
Gammal ASEA generato ...
Kategori: Elhistoria
emo
Under åren har jag slaktat några reklamskyltar med riktiga neon-rör. Nu har jag inför en stundande party kopplat ihop komponenterna.
Jag antar att komponenterna har tillverkats på 60-talet.
Tekniken är så här:
Rören kunde formas av glasblåsare i vilken form som helst, oftast bokstäver. Ändarnar avvinklades och avslutades med elektroder. Flera rör seriekopplades för gemensam matning från en transformator, ungefär som dagens LED-kretsar. Trafon hade en sekundärspänning på några tusen Volt i tomgång. Under last körde den ut 20-50 mA.
Rören var fyllda med olika gasblandningar. Ädelgasen Neon ger ett klart rött ljus, Argon ger grönt. Men man använde ett annat trick också. om röret fylldes med en liten mängd kvicksilver så uppstod UV-ljus. Och på insidan var rören belagda med fluorescens-material (på engelska "phosphors") som omvandlar fotonerna i UV-ljuset till fotoner med lägre energinivå i de önskade färger. Nästan alla färgnuancer kuner ernås. Även detta påminner om dagens LED-teknik där själva chipet ibland bara utstrålar UV eller blått ljus och där phosphors ser till att detta ljus omvandlas till önskad färg.
Om någon ska plocka ned sådana skyltar är jag tacksam avnämare.
Gamla neon-rör för r ...
Kategori: Elhistoria
emo
Du skriver "kliva upp på vagnen". Är det persontransport det handlar om?
Om plattformen har definierade hållplatser kan man kanske bygga in en liten jordad metallplatta där och en fjäderbelastad jordstav som åker ned på plattan vid halt.
Statisk elektricitet
Kategori: Kommunikationsnät
emo
Jag köper om den är till salu.
Handbok för montörer ...
Kategori: Elhistoria
emo
Jag tror dom var tänkta en gång att mäta truck (pressure transducer) på en slang som kommer uppifrån och signalkabeln går nedåt. Men i o m att det saknas tryckslang uppifrån är de säkert ur funktion.
Eller är det slang nedifrån? Då saknas signalledning och de är ur funktion i alla fall.
Trycksatta telekabla ...
Kategori: Kommunikationsnät
emo
Här finns bilder på en del gamla installationsföremål:
picclick.de/Bakelit-Taster-Aufputz-Ap-Li...ft-282351777125.html
Stora bildtråden på ...
Kategori: Elhistoria
emo
Bara en dum fråga av en novis: Du säger du har mätt kortslutningsströmmen. Hur gör man det?
Säkra 1,5 mm2 med 13 ...
emo
Eftersom spänningen mellan drivdonet och LED-spottar inte är 230 V utan oftast under 50 V så kan man väl resonera annorlunda. Jag kommer och sätta mina LED-spottar i apparatdosor utan extra pottor. Värmeutvecklingen (3-4 W) är ju extremt liten. Sen mellan dosorna och ut till drivdonet slang med biltemas twin-bilkabel (svart-röd) 0.75 mm2. Isolationsmässigt borde det vara tillfyllest med dubbelisolering hela vägen.
Vad använder ni för ...
Kategori: Elmaterial
emo
Den IEC-standard som används idag heter IEC 60228 och anger ledarresistansen för koppar och aluminumledare an olika konstruktioner. Den har även beräkningsföreskrifter för temperaturberoendet och ersätter då i stort IEC 28.
Alla nu gällande IEC-standarder har ett 5-siffrigt nummer så jag tror ganska säkert att IEC 28 har utgått. I sak håller jag dock med Bo att kopparvärden brukar inte ändras på några årtusenden.
Ny standard för klen ...
emo
OK, jag ger mig.

Förädla koppar? Det har vi i kraftkabelindustrin försökt i rätt många decennier utan större effekt. Man kan glödga koppar efter tråddragningen och få ner resistansen några få procent, och i motsvarande grad minska arean för att uppnå den specade resistansen. Men annars är det inte möjligt att förädla koppar. Det enda materialet som har bättre ledningsförmåga vid rumstemperatur är silver. Man har även försökt använda natrium men det fungerar ju inte bra.
Ny standard för klen ...
emo
Ursäkta mig som startade ämnet. Jag fattar att ett klenare kabelsystem är svårt att få in i dagens regelverk men jag spanar lite i framtiden.
Belysningskretsaran behöver allt mindre effekt och sällan skyddsjord som anmärktes här. Så varför inte använda smalare rör kanske 10 mm för 2 x 0.75 ledningar för belysning och några grova grupper med 3G1,5 för tunga förbrukare?
Jag är medveten om att hela regelverket behöver ändras för det. Men jag inser inte riktigt argumentet att det har varit så i hundra år så får det förbli så.
Och man kan väl inte bygga ett regelverk som täcker hempulare när hempuleriet är förbjudet?
Ny standard för klen ...
emo
För att börja med: jag är ingen riktig elektriker. Men jag undrar på en sak: De flesta förbrukare i hemmen idag har reducerad effekten mycket jämfört med förr. Är det då motiverat att dra 1,5 mm2 motsvarande 10 A till varje uttag? Skulle man kunna minska byggkostnaderna om man kunde införa en standard för 0,75 mm2 och 6 A i de flesta uttag? Jag fattar att det skulle krävas vissa uttag med 1,5 m2 för t ex köksuttag, strykjärnet, värmeelement mm. Men om man hade ett särskilt lågeffektuttag (typ 200 W) så skulle det spara en massa kopparråvara. Sverige är en för liten marknad för sådant men man kan ju fundera...
Ny standard för klen ...
emo
Jag har just installerat apparatdosor med slang emellan. Som kabel använder jag svart-röd lågspänningskabel 2x0.75 från biltema. Det duger för mina spottar. Det kanske gå att spara några öre men lösningen är framtidssäker om man vill dra 230 V nångång.
Fk mellan downlights ...
Kategori: Belysning
emo
Tack för svaren. Han skulle dessutom skarva den mitt i en vattensjuk havsäng (mad). Jag vet inte hur det blev. Han paddlar gärna bland isflaken fast han är 75 och svårt sjuk så han ger nog blanka fan i en gul-grön part.
Vad är detta för kab ...
Kategori: Elmaterial
emo
Denna OSRAM-lampa har märkspänning 3-12 V enligt sockeln. Eftersom trycket säger "tillhör Wehrmacht" är den från 30-40talet. Vad kan den har använts till?
Stora bildtråden på ...
Kategori: Elhistoria
emo
Grannen villa använda den för att dra el till bryggbelysningen. Jag avrådde honom.
Vad är detta för kab ...
Kategori: Elmaterial
emo
Jag har en gammal festskrift från 1938 (50 års jubileim) som beskriver Sieverts bedrifter från 1888 till 1938. Vill du ha en kopia?
Sieverts Kabelverk!
Kategori: Elhistoria
emo
HVDC jobbar jag med om dagarna så jag är ganska uppdaterad. Men äldre AC- sjökablar, gärna i Norden, vill jag lära mig mer om.
Sjökablar, gamla som ...
Kategori: Elhistoria
emo
Eller detta exempel som står (eller har stått) utanför högspänningslabbet Les Renardieres utanför Paris:
Det finns kraftledni ...
emo
Jag har forskat kring sjökablar ett antal år och det finns tyvärr väldigt lite material vad jag vet. Den vänstra är en 3x400 mm2 koncentrisk kabel med blymantel. Av pappersisoleringens tjocklek att döma torde märkspänningen vara runt 1000 V. Längst ute en blymantel. Yttermantel och armeringen saknas.
Den högre grävde jag upp mellan tyska ön Norderney och fastlandet. Fyra kopparledare, isolering av okänt material, dubbel blymante. ståltrådsarmering och jutegarn. Troligen en telegrafkabel från 20 eller 30-talet.
Sjökablar, gamla som ...
Kategori: Elhistoria
Mer
Tid för att skapa sida: 0.32 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa