fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Mattias Lilliesköld (Grottan)

 • NU ONLINE
 • Registered
 • Rank: Färsking
 • Registreringsdatum: 12 apr 2015
 • Senaste Besöks Datum: Idag
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 09:25
 • Inlägg: 30
 • Profil visningar: 617
 • Plats: Okänd
 • Kön: Okänd
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Är väl mycket upp till beställaren i fall dom har något system som skall användas

Skogsindustrin använder ofta SSG's standards (www.ssg.se) vilka bygger på ett "masterblad" som styr märkning ned i minsta detalj. Har även stött på KKS som standard
Märkningar av apprat ...
emo
Har dom en Electrolux / Husqvarna / AEG diskmaskin med invändig belysning så är den ett hett tips, verkade inte helt ovanligt enligt reparatören att packningen till lampan läcker.

Kunde fungera utmärkt flera dagar, en vecka eller så för att sedan lösa ut efter 10-15 minuter diskning. Beroende på "dagsform" rann vattendropparna ned efter en ledning och landade på kontaktstycket till värmaren eller så droppade det bredvid.

Läckströmstång?
Kategori: Mätteknik
emo
Det är reglerat i arbetsmilöverkets föreskrift "Skyltar och signaler (AFS 2008:13)"

www.av.se/globalassets/filer/publikation...ifter-afs2008-13.pdf

"Skylt till nödstoppsdon ska vara grön. Om skylten är en del av en nödstoppslina ska den vara röd."
Märkning av nödstopp
emo
En utmaning med UPS:er är den interna bypass funktionen - ansluter du UPS:en med TN-S kan du inte koppla samman PE och N på växelriktaren då N går obruten genom UPS:en (schema från en Eaton PM93).

Hade uppe denna fråga med Schneider Electric när vi byggde ett datacenter och fick förmånen att välja hur UPS skulle anslutas (en 250kW UPS) till ställverket och deras samlade råd var att om möjlighet fanns ansluta bypass och likriktare med TN-C men utgående matning till ställverk som TN-S enligt detta schema:Ansluter man UPS med TN-S blir det viktigt att hålla koll på övergången TN-C till TN-S eller fundera på isolationstransformatorer.


En bra skrift från Eaton i ämnet:
Reservkraft vid TN-S
emo
Inga som helst behov av IT utan det var en fundering som dök upp när jag råkade läsa instruktionen till ett QAS aggregat. Den stationära maskinen är TN-C då den även kan köras parallellt med elnätet.

Får bli en vanlig reservkraftomkopplare och sedan säkerställa att man får ett ändamålsenligt aggregat den dag det behövs.
Erfarenhet av genera ...
Kategori: Elmotorer
emo
Frågeställningen var nog e.g mest riktad kring erfarenhet av jordfelsövervakningen på mobila (hyrda) aggregat och huruvida dom är justerbara/möjliga att frånkoppla. Då man på QAS aggregaten med en brytare kan koppla bort jordfelsövervakningen så bör dessa rimligen gå utmärkt att använda men det är ju inte säkert att Cramo levererar ett sådant trots det är en sådan på bild i katalogen utan man kan nog få annat fabrikat också så frågan är om alla "riktiga" aggregat har den möjligheten.

Pumpen är på 22kW men blev nog lite väl överdimensionerad så verklig last i nuläget är c:a 5kW för att upprätthålla önskvärt flöde i kylkretsen

Generatorn kommer driva en enskild pump/omriktare vid några få tilflällen per år.

Gissar att VA verk äger en park med egna aggregat där man kunnat anpassa aggregatet mot de anläggningar dom kommer betjäna.
Erfarenhet av genera ...
Kategori: Elmotorer
emo
Är det någon som har erfarenhet av att driva en 3-fas frekvensomriktare via en mobil generator?

Har tittat på en lösning där en vanlig 63A reservkraftomkopplare ansluts mellan ställverksfacket och omriktaren men börjar ana en viss utmaning i hanteringen av läckströmmarna från EMC filter i omriktaren. Tittade på hur en relativt vanlig hyrmaskin (Atlas Copco QAS) är konstruerad och den är att betrakta som en IT matning med inbyggd jordfelsövervakning vilken sannolikt inte trivs så bra med en omriktare

På just detta aggregat går det att stänga av jordfelsövervakningen med en brytare (S13) men frågan är hur det ser ut på andra aggregat - erfarenheter av det?Anläggningen har ett riktigt jordtag då den även är försedd med en stationär generator.

Uttagspanelen i aggregatet (CEE don 63A, 32A, 16A + schucko med PSA) är ansluten på den gulmarkerade delen till höger
Erfarenhet av genera ...
Kategori: Elmotorer
emo
Kan nog vara klokt att ta hjälp av någon som gör detta dagligen då hela mobilvärlden är en djungel av olika nätoperatörer, tjänsteleverantörer, gamla och nya frekvensband, 3G/4G, regler mm

www.pts.se/upload/Ovrigt/Radio/Radiotill..._infoblad-140924.pdf

mobilepartners.com/fragor.asp

Sedan spelar det ju förståss stor roll om det är ett kontor med 10 anställda där alla har samma mobilavtal eller om det är en butik/galleria/hotell där man behöver många lokala antenner, stödja flera operatörer o.s.v
Installation utav 3G ...
Kategori: Kommunikationsnät
emo
Ett annat reltivt informativt dokument kring inkoppling av UPS är detta från APC/Schneider Electric ( http://www.apc.com/salestools/MBPN-8NUGHP/MBPN-8NUGHP_R2_EN.pdf ) där man berör det faktum att en UPS kan anses som en energiproducent och därmed skall vara försedd med ett lokalt jordtag

"Additional Requirements when the Generating set (the UPS) Provides a Switched Alternative to the Public Supply (IEC/EN 60364-5-55 551.4.2)
Protection by automatic disconnection of supply must not rely on the connection to the earthed points
of the public supply system when the generator is operating as a switched alternative to a TN system. A
suitable earth electrode must be provided."

Kan nog vara lämpligt att etablera kontakt med UPS tillverkaren i ett tidigt skede och få med dom i processen då olika tillverkare eller för den delen olika grenar inom samma koncern har olika syn på frågan - i dokumentationen kring Schneider Galaxy UPS (kommer från Merlin Gerin ursprungligen) berör man inte jordtag överhuvudtaget.
Reservkraft vid TN-S
emo
Ett linlås borde väl vara det du söker
Tips för att fästa j ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Fråga, hur har beställaren specificerat inkopplingen? Är det enbart 2-tråd anslutning som är aktuell eller kan de vara aktuellt med t.ex inkoppling av DECT telefoni så kommer du behöva två par till jacket (d.v.s 25 par per panel)
Telepanel 50 portar? ...
Kategori: Kommunikationsnät
emo
Återskapande av en RF signal i lägenheterna kan var önskvärt i de fall de boende har flera apparater och/eller vill slippa boxar/dekoders. Detta förutsätter ju dock att man på något sätt får in en RF signal i fastigheten (kabel-tv eller egen antenn).

Fiberparet i detta fall delas då upp så IP trafiken går i en fiber med "bidi optik" och RF signalen skickas till lägenheten via den andra tråden.
Koaxial / Fiber
Kategori: Kommunikationsnät
emo
Det finns SHDSL modem/bryggor som kan köra på koaxialkabel (borde iofs fungera med vilka 2-tråd modem som helst med rätt impedansanpassning) - dock blir det:

1. Dyrt
2. Dålig prestanda (<10Mbit)
3. En redig underhållsskuld

Rådet är att dra ur befintlig koax och dra in fiber till lägenheterna, i lägenheten sätter man en "DRG" med RF modul som återskapar en "antennsignal" utöver leverans av "internet".
Koaxial / Fiber
Kategori: Kommunikationsnät
emo
Jepp, par-kamraten orkade hålla inne sin tekniska rök ungefär två veckor till. Samma fel på andra omriktaren i Fredags - trippad effektbrytare, ljusbåge mellan inkommande faser och svartbränt kretskort.

Skulle gissa på att felet börjar i elektroniken och rökgaser etc kontaminerar inkommande plintar till den grad att ljusbågen kan tända.

Även någon nod i passersystemet var delvis lobotomerad.
Big Bang
emo
Gjorde en utsättning i förra veckan på en fiber som ligger i närheten av kraftkabel och visst hade vi överhörning till både kraft och värmekulvert men den mottagaren visade både djupet och gick att justera känsligheten på så det var e.g inga problem att urskilja fiberkabeln då kraft låg så pass mycket djupare.

Det instrumentet kunde även köra på 82kHz vilket ger mer exakt utsättning
problem med optofibe ...
Kategori: Mätteknik
emo
Klädde av omriktaren lite, ovansidan på kretskortet ser inte "så" farligt ut - lite sot här och där och en stekt kopparbana:Vänder man på kortert så är det utan tvekan bortom all räddningTror speciellt den här kraftkomponenten blir lite svår att limma ihop
Big Bang
emo
Får kanske ta och plocka ned den och kolla lite närmare hur det ser ut på kretskortet och rengöra den.

Frågan är hur man i så fall bäst testkör omriktaren så det inte blir en "Big Bang II" när man kopplar in den? En vanlig glödlampa i serie med respektive fas kanske kan fungera?
Big Bang
emo
En före detta frekvensomriktareVet inte exakt vad som hände - har inte demonterat omriktaren i delar utan det man ser är ingångsplintarna där det helt klart blivit en ljusbåge mellan faser samt till jord vilket är "självmarkerande"...

Synd man inte har en logg på hur elkvaliten såg ut den där natten, hade varit intressant att se vad som blåste 1 av 4 omriktare på det där sättet (åskan verkar slagit ned i 130kV nätet då halva stan slocknade) medan det inte varit drivor av konsumentelektronik som blivit skrot.

Edit: Även en batterivärmare (till ett reservkraftaggregat) har gjort sitt i samband med denna överspänning. Kan nog bli spännande för alla som kommer åter från semester framöver och kontorsdatorn är stendöd
Big Bang
emo
Det sitter väl ett för ändamålet avsett motstånd (4.7k / 12W) i "styrenheten" mellan plint 9 och 10, dock är ju plint 10 förbunden med L1 innan reläet som känner av pilotstiftet är draget (under förutsättning frekvensen ligger "rätt") så frågan är hur det i så fall skall kopplas för att fungera så inte säkringen i frekvensvakten eller "styrenheten" ryker
Traktorelverk koppla ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Kan rekommendera "Special Elektronik", dom tillverkar en del egna CYB fronter som med denna adapter passar i Optiline: www.specialelektronik.se/AV-teknik/51-14.../NTEgMTQwIDMw/D4N3C/

Länk till deras CYB brickor av allehanda slag:
www.specialelektronik.se/sok/?q=CYB&...onik&gui_filter=
Optiline matarkanal ...
Kategori: Elmaterial
Mer
Tid för att skapa sida: 0.91 sekunder
Senaste foruminlägg

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa