fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Kristian Göransson (seik )

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Färsking
 • Registreringsdatum: 20 dec 2014
 • Senaste Besöks Datum: 27 mar 2018
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 20:02
 • Inlägg: 37
 • Profil visningar: 708
 • Plats: Okänd
 • Kön: Okänd
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Electrum skrev:
Kristian Göransson skrev:
ESV har ju gått ut med att dom kommer följa upp hur många företag som en certifierad person är registrerad för. Skulle dom bedöma att man inte kan styrka ett tillräckligt tidsuttag åt respektive företag för att agera enligt lagen så kommer dom att agera, oklart hur.

Ja detta är ju mycket oklart.

Vad då tillräckligt tidsuttag?
Vad är arbetsuppgiften för "elinstallatör för regelefterlevnad"? Att en gång per år kolla att företaget fortfarande har en egenkontrollplan och fråga om den följs?

Om man vänder på det, tänk ett företag med över 500 elektriker som installerar på ens behörighet, som nu idag istället har samma person som "elinstallatör för regelefterlevnad".
Vad är det nödvändiga tidsuttaget då?


Som alla andra frågor som berör lagar så får man snällt vänta tills någon vandrat igenom hela rättssystemet så att man får en prejudicerande dom, och det kan tänkas behövas några olika innan allt är utrett klart i den frågan.
Att plugga till ABL
emo
Tänk på, åtminstone så funkar det så hos mina grossister, att priset man får när man går in till säljaren och beställer mycket av en produkt skiljer sig markant från priset jag hade fått betala om jag bara beställde rakt av i deras internetbutiker.
Har du tid att vänta på sakerna och inte har möjlighet att åka in och snacka med säljarna så rekommenderar jag att du skaffar konto hos flera grossister och plockar russinen ur kakan och beställer där det är billigast, även där skiljer det väldigt mycket hos dom olika grossisterna gällande grundpriser.
Enmansföretag inköp ...
Kategori: Företagande
emo
Har hittills endast behövt nämna kronofogdemyndigheten för att kunden ska betala. En annan hantverkare menade dock att kronofogden kan vara kontraproduktiv i vissa fall eftersom kunden riskerar få en prick och därmed faller möjligheten att låna/låna ytterligare för att betala skulden.
Hemska och besvärlig ...
Kategori: Offtopic
emo
Oberoende på hur dom formulerat sig så kan man nog tänka sig att dom tar sitt synsätt från beskrivningen hur elarbetena inom fastigheten utförts. Ingenstans nämner anläggningsinnehavarna någon elfirma utan pratar om byteshandel och att dom förutsatt att personerna som helt sonika löste alla elinstallationer hade utbildning. Att förutsätta att dom har utbildning innebär att anläggningsinnehavarna visste att lekmän inte får jobba med elinstallationer under dom förutsättningarna och därmed borde dom haft förstånd nog att fråga om dom har rätt att utföra den typen av elarbeten.

När det dyker upp en firmabil är sannolikheten högre att behörighet/certifiering finns med i bilden än om en kusin eller landsman plockar fram verktygen, således bör man vara mer frågvis gentemot sin kusin eller landsman än mot montören från den lokala elfirman.
Fällande dom, olaga ...
Kategori: Juridik
emo
ESV har ju gått ut med att dom kommer följa upp hur många företag som en certifierad person är registrerad för. Skulle dom bedöma att man inte kan styrka ett tillräckligt tidsuttag åt respektive företag för att agera enligt lagen så kommer dom att agera, oklart hur.

Oavsett vilket så är tycker jag att alla borde läsa upp kompetensen för certifiering, det är nyttigt att några år efter gymnasiet få återkoppla till teori och lära om med en praktisk erfarenhet i ryggen.
Att plugga till ABL
emo
Max 4% spänningsfall från nätägarens anslutningspunkt till det sista uttaget/förbrukaren. Du får ha lite högre spänningsfall om det är i en industri förutsett att det inte påverkar funktionen hos ansluten material.

Enligt supporten på El-Vis så är just spänningsfallet något som installatörer/projektörer är dåliga på att räkna in, fokus hamnar lätt på utlösningsvillkoret och det är absolut inte samma sak.

Projekterar/utför just nu en anläggning och det blir grova kablar till undercentralerna för att klara spänningsfallet utan att förlägga belysningsinstallaionen med 6kvmm.
spänningsfall proble ...
Kategori: Elinstallationer
emo
En speciell ID06 med angiven uppgift om man är certifierad eller under vilken certifierad man verkar hade varit betydligt bättre än att kräva ett massivt egenkontrollprogram.
Hade man sen kombinerat krav att material som det uppenbart krävs certifiering eller att man jobbar inom ett företag med person för regelefterlevnad registrerad på ESV så hade man kommit en väg mot att motverka fulelen.

För att utföra arbete som i våra ögon klassas som fulel och av rättsväsendet klassas som olagliga installationer kräver ju att man får tag i saker att göra jobbet med, lite som om alla läkemedel skulle vara fria utan recept från läkare, alla kan ju googla fram vilka effekter och bieffekter medicinen har så varför blanda in en läkare?

Vill ESV ha bättre koll så starta ett register där alla företag som registrerat sig den 1/7-2017 måste lägga in sin dokumentation gällande "Kontroll före idrifttagning" och dokumentationen av det utförda arbetet. Ett sånt register hade hjälp betydligt mycket mer en egenkontrollprogrammet.
Nya egenkontrollspro ...
emo
Som jag läste ut det när jag kollade i föreskriften senast så var det, förutom gröngul såklart, endast en begränsning på användandet av olika färger när det gällde tändtråd/annat. Det är blå ledare som inte får användas till annat än neutralledare om det finns en neutralledare med i rör/slang/kabel. Alltså är den enda begränsningen att man inte får dra med sig en extra blå ledare som tändtråd till tex ett lamputtag.
Vad säger reglerna o ...
emo
Resonemanget är väl inte helt fel då den definieras som skyddsledare och neutralledare, och som det står i föreskriften får inte en blå ledare utgöra skyddsledare. Alltså kan man inte lägga ihop en blå med en gröngul eftersom man då per automatik får en skyddsledarfunktion, eller har jag fel för mig?
Den viktigaste funktionen hos PEN ledaren är ju just skyddsjordning, att den behövs som neutralledare är ju underordnat skyddsfunktionen.
Får man lägga ihop 2 ...
emo
Inte helt on-topic, men ändå lite i trådens anda, hur många av er har någonsin fått ersättning för arbetstid i samband med att ni gör garantibyte? Visst att man får en ny pryl från grossisten, men jag har aldrig ersatts för tiden som det tar att göra själva bytet eller förgående felsökning.

Har jag otur med min grossist eller är det något som fler råkar ut för?
Vilken garanti kan m ...
Kategori: Juridik
emo
Zebastian Jalkteg skrev:
Håller på med diverse jordtagsmätningar för att få ut en jordlina med jordspett som skall kopplas till ett elverk.

Har ni några tips på hur man kan göra för att få bra värden på jorden?

Mäter med Fluke 1653B med hjälp av små spätt nedtryckta i marken på 3 ställen. De värdena jag får på lite olika ställen är väldigt höga, mellan 767Ohm upp till 1812Ohm.

Det är på tok för höga värden, men på något sätt borde man väl kunna "lösa" detta problem?


Lös det genom att först ta hjälp med mätningen och sen om det behövs genom fysiska åtgärder. Försök för guds skull inte vattna fram ett bra mätvärde, det leder ju till en livsfarlig anläggning - såvida du inte får kunden till att vattna jordtaget dagligen
Jordtag
Kategori: Elinstallationer
emo
SS 436 40 00, utg 2:

514.3.2 PEN-ledare
Isolerad PEN-ledare ska märkas grön och gult i hela dess längd och dessutom med blått i ändarna.

514.3.Z4 Användning av blå ledare för vissa tillämpningar
I vissa tillämpningar, förutsatt att förväxling inte är möjlig och där ingen neutralledare finns, får en ledare som är färgmärkt blå användas för andra ändamål, dock inte som skyddsledare.

Jag tycker att det låter som om att man ska lägga den blå ledaren vid sidan om och inte ansluta den förrän hela anläggningen skall/kan kopplas TN-S.

Bygger mitt resonemang på att PEN-ledare i min värld klassas som skyddsledare....
Får man lägga ihop 2 ...
emo
Kan det inte vara så att man har metallmanteln med som ett rent mekaniskt skydd och väljer att skyddsjorda det för att undvika att manteln blir spänningsförande vid en eventuell skada?
Biledaren är ju just en bildedare och skall inte, i moderna installationer, användas som skyddsjord. Det är ett av två skäl som jag hört tas upp när man pratar om att endast ansluta biledaren i ena ändan. Den andra, lite modernare, anledningen är som nämnts tidigare dom vagabonderande strömmarna.
Biledare och utlösni ...
Kategori: Elmaterial
emo
Enligt vad, åtminstone jag, har kunnat läsa ut av informationen om den nya behörighetsgrejen så behöver du kunna visa att den ansvariga är anställd till den grad att det är rimligt att han kan utöva den kontroll han kan anses vara skyldig till. Det borde bli en del timmar av det om han ska förutsättas göra fysiska kontroller eller om ni anser att han kan klara det utan, vilket borde kunna bli krångligt om skiten träffar fläkten....
Starta eget under en ...
Kategori: Företagande
emo
Jag brukar "fuska" och låter instrumentet säga vad som är okej. Sen kan man ju enkelt prova vad som behövs göras för att få en eventuellt underkänd anläggningsdel att bli godkänd ( byta till B istället för C kar i instrumentet och mäta om, godkänns det så vet man vad man ska göra för att lösa problemen).

Var på en sådan anläggning nu i somras och det var nog bara tur att det inte hänt något innan, långa sträckor med 1,5 fk och massvis med uttag och kopplingsdosor.
Z line mätning
Kategori: Mätteknik
emo
Vit = Vägg ??

Har fått lära mig den och den funkar bra
Vad säger reglerna o ...
emo
Fick en lätt chock när jag ville kunna skapa struktur för mina mätningar i datorn och sen ladda upp dom till mitt instrument. 1700 kronor kostade det att få den funktionen upplåst, med tanke på priset för instrumentet så är det procentuellt en skyhög avgift i mina ögon...
Praktiskt förvisso men det borde ingå när man köper instrumentet?!

Dessutom så är det lite saker som inte är helt självklara i instruktionsboken, som man måste skriva ut själv, exempelvis har jag inte ännu lyckats luska ut hur jag ska placera mina mätspett för att mäta jordtagsresistivitet.
Får kanske hoppas att det finns någon från ELMA som kan visa mig på elmässan i Malmö nästa år, tragiskt är bara att jag hade behövt kunna det inom en vecka
Eurotest XC
emo
God Dag

Jag undrar om det finns någon här som vet var man kan få tag i den utökade versionen av Metrel ES Manager?
På Elmas sida hittar jag bara att det finns, inte hur jag kan köpa det... Inte roligt att behöva bli frustrerad när man köpt ett dyrt instrument och inte kan utnyttja det fullt ut.
Metrel ES Advanced T ...
Kategori: Mätteknik
emo
Jag tyckte inte att matten var jättesvår, det som underlättade mycket var när jag lyckades googla fram den "trigonometriska ettan".
Att plugga till ABL
emo
Är det inte så att överspänningsskydd leder över överspänningen till jord? Har man ett svagt nät innan sin fastighet eller långt till nätägarens jordpunkt så kommer spänningen inte att kunna ledas bort. Har man lagt ner ett jordtag så tar man bort dom riskerna.
Inte för att jag är särskilt insatt, mer än till den grad att jag insett mina brister och kundernas totala brist på kunskap. Fast med tanke på hur lite överspänningsskydd det ligger på hyllan hos dom grossister jag handlar hos så är det inte bara jag som lever i okunskap/förnekelse.
Jordtag
Mer
Tid för att skapa sida: 0.34 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa