fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för müssli (müssli)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Junior
 • Registreringsdatum: 14 jun 2014
 • Senaste Besöks Datum: Idag
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 09:24
 • Inlägg: 152
 • Profil visningar: 1021
 • Plats: Okänd
 • Kön: Okänd
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Nu var det inte själva felsökningen som var frågan (fast jag tackar givetvis för råden ändå) utan frågan var om en läckströmstång används av er eller inte. Det kanske är dags att skaffa en trots allt.

Vad det gäller felet i anläggningen hoppas jag att jag hittade rätt. Vid meggning över hela anläggningen blev det 0,17 MΩ. Där upptäckte jag även ett tidigare fel, förra elgubben hade lagt lillstugans matning efter jordfelsbrytaren trots att stugan hade egen central med egen jordfelsbrytare. När jag kopplade ur stugans matning meggade jag 1,05 MΩ. Godkänt men det kändes inte bra ändå.
Dock såg jag att den gamla jordfelsbrytaren var bränd så jag bytte den (se bild.)Centralen såg förövrigt inte speciellt imponerande ut med 3-fasskenor blandat med MK. Märkningen var också lite lustig. Lägg märke (pund intended) till hur många nr 39 det finns. Dessutom ligger spabadets 3-fasmatning på grupp 45.
Läckströmstång?
Kategori: Mätteknik
emo
Jag ska åka och felsöka på en villa i veckan. Jordfelsbrytaren löser ut slumpmässigt med någon veckas intervall. Efter en första kontroll av de vanligaste orsakerna brukar jag gå vidare till centralen och koppla ur hälften av jordarna och megga.
När man vet vilken halva som löser jfb kopplar jag in jordarna en och en tills jag märker vilken grupp det är (i bästa fall).

På företaget jag jobbade innan fanns en läckströmstång som jag aldrig blev bekväm med fast det var för ca: 15 år sedan. Har de blivit bättre idag och använder ni en sån? Den jag provade var för osäker i mätningarna, den pendlade med olika värden hela tiden. Skulle en sån tång fungera vore det ju väldigt enkelt att leta jordfel.
Så frågan är om det är värt att köpa en eller är de fortfarande för dåliga på att mäta läckström?
Läckströmstång?
Kategori: Mätteknik
emo
Jag förstår kunden, varför limmar ni ändskydden? Oavsett om det är tillåtet eller ej så behövs det inte (om man använder rätt grejer).
OK att limma ändskyd ...
Kategori: Elmaterial
emo
Jag brukar tråda om till två mellantrådar när jag lägger slang med fördragen tråd. Om det är kabel brukar det bli sparkopplingen.
Hälsingborgskoppling
Kategori: Elinstallationer
emo
Jag har testa eEkonomi under ett år och rekommenderar inte det programmet till elektriker. Det kan inte hantera grossisternas listor så man måste mata in varenda jäkla produkt manuellt...

Nu kör jag med Entré Office från Hantverksdata. Kostar visserligen 450 kr/mån men det har sparat mig många sköna privata timmar. Jag knappar in E-numret och vips så fixar programmet resten själv, både in- och utpris till kund.
Det kräver visserligen lite handpåläggning först men deras support hjälper gärna till.
uppstart av företag
Kategori: Företagande
emo
Det kan bli svårt att hitta. Euro-kontakten är inte gjort för så stor effekt som en vanlig kontakt så därför är det inte lämpligt att grena upp en sådan.
Euro grenkontakt, sm ...
Kategori: Elmaterial
emo
Ang. din dubbeltrapp så är det två vippor på den men man kan sätta en enkel om man vill det.
På dimmern ska du koppla fas på L, nolla på N, tändtråd på rund ring med kryss i. Dra en blå mellan den andra N och -A2.

Brytaren kan du koppla fas på 1 pil in, dra en tråd mellan 1 pil ut (rakt ovanför 1 pil in) och +A1 på dimmern. Sätt en fjäder på brytarens 1-vippa. Du kan ha hur många brytare som helst till samma puck.

P.S
Du får snabbare svar på byggahus forum, detta forumet är för elektriker i första hand.
Installera dosdimmer ...
Kategori: Belysning
emo
Gammal tråd men jag kommer precis från (min andra) genomgång på Eurotester AT.
Där talas det om att man ska glömma Z-loop, den behövs inte. Förimpedans ska mätas med Z-Line mellan fas - PE efter man har satt ihop L2 och L3 på testsladden.
Dock vet jag inte om man ska multiplicera med 1,5 eller om instrumentet gör det åt en, glömde tyvärr fråga det.
Vilket värde på grup ...
Kategori: Mätteknik
emo
Jag har stött på något liknande i kedjehus. Där var det lösa kablar bakom taklister av trä. Skarvat med torix utan dosor.
Enligt lokala kollegor var det byggt på dispens på något sätt, fattar inte hur det kan ha varit godkänt.
Äldre installation
Kategori: Elinstallationer
emo
Jag tar bort en gammal plåtcentral och sätter dit en ny. Eftersom centralen sitter direkt ovanför mätartavlan så går det 4 st MK6 (alla gråa) till den gamla centralen men de byter jag utan problem. Det handlar om max 50 cm.
Jag drar 5 nya MK och lägger nolla+jord under samma plint i mätartavlan då. Tack för svar!
Storlek på PEN i en ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Hej!
Jag skulle vilja bolla lite tankar med er. Jag ska byta en central i en villa där det kommer 4x6 mm² till "kundplinten" på ovansidan mätartavlan.
Jag kommer sätta den nya centralen kloss an mot mätartavlan. Ska jag dela upp till TN-S på plinten och lägga blå + g/g på utgående PEN-plint i mätartavlan eller dra en 10 mm² från mätartavlan till jordskenan på den nya centralen och sen gå ut med blå till jordfelsbrytarna? Inget kommer ligga före jordfelsbrytarna.
Man får ju gå ner ett steg på arean i en central men gäller det även PEN? I så fall räcker det med 6 mm² även till PEN.
Hur hade ni gjort?
Storlek på PEN i en ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Lars Sundbom skrev:
Till min förra bil, en Peugeot Partner, köpte jag ett grått 110 PP avloppsrör, ett ändlock och en renslucka och byggde ihop det. Drygt tre meter långt och sen upp på takräcket infäst med rörbyglar och vingmuttrar. Funkade klockrent och min anställda har nu den bilen och han är jättenöjd. Dessutom kostade kalaset en spottstyvel i jämförelse med att köpa ett färdigt kit med samma delar.

Jag tror det är de rören jag har sett som liksom hänger eller kroknar efter ett tag. Jag har tyvärr inte särskilt långt mellan takräckena. Eller finns det något styvare rör som inte mjuknar?
Förvara rör/lister i ...
emo
Hello!
Nu har jag tröttnat på böjda VP-rör och letar efter någon slags tub att sätta fast på takräcket. Idag har jag VP-rören inne i kupén på min Caddy och de får inte plats utan att böjas som bilbågar.
Rörläggaren har nåt typ 150-rör men det slokar och blir inte så snyggt. Jag har sett tuber/rör i aluminium som ser bra ut, var kan man hitta det? Eller har ni löst det på annat sätt?
Förvara rör/lister i ...
emo
Emil skrev:
Jag har aldrig provat vadsbo, men plejd tycker jag funkar fint.

Enda bekymmret tycker jag är att uret tappar tiden vid spänningsbortfall..

Fast så fort någon använder appen efter tappet så synkas tiden igen.
Jag pratade med en utesäljare och det är mycket på gång. Trådlös sändare, krondimmer och gateway t. ex.

Jag ser egentligen ingen anledning till att köra med Vadsbo efter att ha provat båda. Vadsbos stora nackdel är appen, den är alldeles för krånglig att använda.
Plejd vs Vadsbo.
Kategori: Teknik
emo
Byter ut gammal tygkabel i en lägenhet och stötte på dessa rariteter. Nästan synd att inte använda de igen.
Dåtidens Torix/ubåt/ ...
Kategori: Elhistoria
emo
Vet inte om jag ska skriva här eller i Elmaterial. Det här hamnar nog mittemellan.
Jag har testat Plejd en stund och har 6 st enheter hemma. Så långt är jag helnöjd med vad dimrarna och aktorn klarar.
Nu har Plejd stora problem att leverera så jag var tvungen att testa Vadsbos blåtandspuck och blev helt såld. Appen klarar långt mer än vad Plejds gör och om man kör appen via en iPad som sedan inte stängs av när man åker hemifrån så kommer man åt systemet även utanför hemmet. iPaden behöver inte ha på appen och kan vara i viloläge men inte helt avstängd.
Vad använder ni och varför? Så här ser jag det:

Plejd
+ Väldigt enkel att programmera och använda appen.
+ Snygg design, ger ett gediget intryck.
+ Underbar support.
+ billigare än Vadsbo (ca: 100 kr på mitt rabattbrev.)
+ Större möjlighet att ställa in olika varianter av LED, kan ställa in min och maxläge enkelt.
+ Två ingångar på varje enhet som kan programmeras att styra olika saker.
- Kräver en gateway (som vi väntat på i flera år) för att fungera utanför hemmet. Många kunder vill inte lägga extra pengar på en gateway.
- Finns bara tre produkter ute (fler kommer men återigen vet ingen när.)

Vadsbo
+ Appen verkar klara fler system än Plejd.
+ Behövs ingen gateway för att komma åt systemet utanför hemmet. (De flesta har väl en läsplatta på laddning hemma?)
+ När appen väl har programmerats är den enkel att använda men lite väl krånglig första gången.
+ Något mindre rent fysiskt än Plejd.
- Har bara en ingång, det krävs två puckar i vissa lägen när det hade räckt med en från Plejd.
- Priset. (Kanske bara gäller mitt rabattbrev.)

Kom gärna med synpunkter, tala om ifall jag har fel på någon punkt. Jag står och väger lite vilket system jag ska köra hos mina kunder. Jag har mest tillbyggnad och service i befintliga fastigheter så det är väldigt enkelt att sälja in såna här produkter.
Plejd vs Vadsbo.
Kategori: Teknik
emo
Har kört Automile sen februari. Har inte provat någon annan så jag kan inte jämföra men jag kunde inte varit mer nöjd. Kostar 60 kr/mån. plus 1000 kr för själva dongeln i bilen.
Jag får en snygg sammanställning per e-post varje månad och har även en app där jag ser exakt var jag varit. Bra för en snurrig gubbe som ibland inte kommer ihåg var jag var igår.
Vilken GPS använder ...
emo
Ojdå...
Jag skulle se om de hade rätt storlek på hålen till spottarna.
Snickarna hade otur ...
emo
Blev glatt överraskad av Plejd som kommer med en gateway och lite annat lull-lull. Köpte hem ett gäng dosdimmers och aktorer för att "öva" hemma.
Elmässan, Elfack 201 ...
emo
Samma anvisning som Gaggenau. De skickar med en snutt femledare med samma färgmärkning som på schemat och jag gissar att de har byglat i andra änden av kabeln för att förenkla.
Det går givetvis att göra byglingen i hällen istället. Själv valde jag att lägga ihop trådarna i perilexstickpropen, så det blev exakt som på bilden. Man vet inte vad det är för kunskap på nästa person som ska in där.
Inkoppling
Kategori: Elinstallationer
Mer
Tid för att skapa sida: 0.79 sekunder
Senaste foruminlägg

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa