fluxio.se Forum
Välkommen, Gäst
Användarnamn Lösenord: Kom ihåg mig

Profil för Lars Engblom (Lars)

 • OFFLINE
 • Registered
 • Rank: Junior
 • Registreringsdatum: 11 dec 2012
 • Senaste Besöks Datum: Idag
 • Tidszon: GMT +1:00
 • Lokal tid: 17:18
 • Inlägg: 56
 • Profil visningar: 1598
 • Om mig: Linjemontör
 • Plats: Finland
 • Kön: Okänd
 • Födelsedatum: Okänd

Signatur

Inlägg

Inlägg

emo
Om man har en säkringslastbrytare som är vanligt på elnät kan man slå i säkringar mot en 3-fas kortslutning om man så skulle vilja. På dessa finns också oftast släckkammare för ljusbåge.
Men knivsäkringar som man byter en och en med handtag eller handske bör bytas strömlösa. Själv jobbar jag på elnät så dessa stöter jag på främst i anläggningar med knivsäkringar som huvudsäkringar men då finns det en huvudbrytare direkt efter säkringarna.
Någon enstaka gång stöter man på säkringar man måste byta med handske en och en i någon gammal stolpstation, då brukar vi bryta högspänningsmatningen i säkerhetssyfte.
Finns även gammla säkringslastbrytare av modell "Ungsluckor", gamla Strömberg brytare tillverkad fram till 70-tal som har en historia av att tappa metalldelar över spänningsförande delar och orsaka kortslutning. Dessa får vi endast manövrera spänningslösa av säkerhetsskäl.
Greppsäkringar i ett ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Hur du vänder säkringen är av mindre betydelse, uppåt betyder ju oftast att texten vänder rätt. I annat fall vänd dem som dom gamla varit eller om övriga finns likadant som dom.
Märkflärpen är ju ett metallblad eller plastmärke som i sig själv eller med hjälp är fjäderbelastad och om säkringen brinner brinner även låstråden för denna och fjädern löser ut markeringen. Har aldrig själv sett ljusbåge från en säkring i sig, endast vid huvudkontakterna. Sluter du en krets har du relativt liten ljusbåge men bryter du en krets med belastning lär du se en relativt stor ljusbåge.
Själva säkringen är en överraskande tunn kopparplåt mellan huvudkontakterna innesluten i kvartssand.

För övrigt får du inte manövrera greppsäkringar med last bakom, utan lasten måste frånskiljas innan byte.
Greppsäkringar i ett ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Eftersom ifrågavarande kraftverk även fungerat som ett eget elbolag så har där funnits så att säga driftscentral. Pärus-Fors fungerade i egen regi fram till 1978 då det köptes upp av Sydbottens Kraft som skötte eldistribution i större delen av Kristinestads kommun. Hur stort område som Pärus-Fors hade i slutskedet har jag ingen aning om. Innuti kraftverket finns en gammal karta på väggen som visar dåvarande distributionsområde i Perus by, lågspänningsledningarna med varje förbrukningsplats märkt.

I kraftverksbyggnaden finns ett gammalt transformatortorn i trä, som fram tills relativt nyligt fungerade som distribuitonstransformator för kraftverksområdet. Tidigare har transformatortornet funnits i byggnadens norra del men det nuvarande finns i södra änden. Innuti finns fortfarande frånskiljare, stödisolatorer med kopparledingar och längst ner innan transformatorn finns 3 stora spolar. Gissningsvis har dessa fungerat som överspänningsskydd och filter mellan nät och generator.

Det står i länken som Magnus H skrev om att kraftverket togs ur bruk som sådant 1960. Gissningsvis köpte Pärus-Fors Ab 20 kV av Sydbottens kraft för att fortsättningsvis kunna leverera el till sina kunder. Den lilla 20 kV kopplingsstation som fortsättningsvis är i bruk har utrustning som härstammar från 60-70 tal.

En bekant till mig hann inleda sin yrkesbana hos Pärus-Fors Ab, men det var riktigt i slutskedet innan det köptes upp.
Gammal ASEA generato ...
Kategori: Elhistoria
emo
Raychems / TE Connectivitys skarvar använder vi främst på jobbet, kan dock inte minnas jag har skarvat någon 6 kvadratmillimeters kabel, men minsta skarvsatsen är 6-25 som vi har direkt i hyllan, tror det finns en 2,5-16 som kan vara bättre lämpad.
Enstos mindre skarvar innehöll i alla fall tidigare extra krympslangar man använde för att få yttermantel och fasledarnas mantlar att bli större för att kunna krympas ihop me själva skarven.
Skarva markkabel, va ...
Kategori: Elmaterial
emo
Använder 18V Makita tigersåg, har borrmaskin och bultdragare i samma serie. Används i linjearbete och har fungerat bra nu i 2 år.
Tigersåg
emo
Finns det någon närmare information att tillgå kring dessa strömbegränsningssystem? Aldrig hört om något liknande så jag skulle vara väldigt tacksam om det finns något att läsa om ämnet.
65 volt?
Kategori: Elhistoria
emo
Var matande kabel eller utgående ledare till huvudbrytare / mätare är brända? Dessa ledare brukar vara roten till allt ont då de har blivit lösa genom åren med varierande belastning / temperaturändringar.
Om man kollar på din bifogade bild så har skenan gått rejält varm, jag skulle iaf byta hela köret för att vara säker på att det skall bli bra. Kontakta elbolaget och begär brytning av matande spänning för att byta den samt få centralen plomberad som den ska. Fastän du skulle slippa in i skåpet så kan dokumentation / märkning var fel eller skåpet en sån modell så det kräver ett större avbrott alternativt arbete med spänning.
Byta huvudsäkring sj ...
Kategori: Elinstallationer
emo
Enligt standarden här i Finland som grundas på EN 50-110-1 som är europeisk standard, skall alla högspänningsanläggningar arbetsjordas, alltså över 1000 V AC / 1500 V DC. Lågspänningsanläggningar med över 1000 A märkström skall även de arbetsjordas. Tillägg här i Finland är att alla lågspänningsfriledningar skall även arbetsjordas, men det var enda avvikelsen / tillägget vad jag minns gällande arbetsjordningar.
Så vad jag kan begripa skall jordningskulorna vara på högspänningssidan.
Arbetsjordning trafo ...
emo
Rikard Ågren skrev:
Visst fanns det MK en gång i tiden?


Åtminstone här i Finland används MK.

ML - Entrådig enkelledare
MK - Fåtrådig enkelledare
MKEM - Mångtrådig enkelledare
När infördes enkelle ...
Kategori: Elhistoria
emo
Läste om det här i en intern infotidning på jobbet. Om jag fick saken rätt hade man hållt på och spännt upp nya linor till en frånskilare i ett linbyteprojekt. Frånskiljarens andra sida var fortfarande spänningssat, så man hade arbetat med en säkerhetsmån om ca 25 cm om frånskiljaren öppnar fullständigt.
Antar det är samma säkerhetsavstånd i Sverige som här andra sidan Bottenviken, 1 m höjdled och 1,5 m sidled då man jobbar med mellanspänning. Jag själv vill helst ha hela stolpkonstruktionen spänningslös och jordad även om man i vissa konstruktioner och fall kan uppfylla säkerhetsavstånden.
Skadad efter att ha ...
emo
Den lär brinna. Duktigt. Utlösningstiden är väldigt lång om ett fel inträffar på nersidan och hela köret är avsäkrat på högspänningssidan. Hade en gång fel på en 110/20 kV trafos nersidekablar, kabelavslutet brann. Kunde inte se i mörkret några okulära fel så vi provkopplade i 110 kV brytarna. Det slog en ganska präktig låga ur ena 20 kV avslutet på trafolocket som inte slocknade förräns vi öppnade brytarna igen manuellt.
Många parallella kab ...
emo
Nämnde tidigare i någon annan tråd att jag skulle testa ett par av amerikansk modell, vilket jag gjorde nu ikväll. Kan inte annat säg än det är ett riktigt fanstyg! Man kom sig upp och ner tillbaks, men placeringen och hur man hugger in dem var svårt då man är van med annan modell. Men stabiliteten då man stog på dom var inget att hurra över, i alla fall inte i våra klena stolpar. Kände sig som en ballerina i en glaskula.
I träd fungerade dom mycket bättre, till vilket ändamål min kompis har skaffat dom också. Men jag ville förstås testa dom i en stolpe

Stolpskor
emo
Här i Finland har vi:
L1 - Brun
L2 - Svart
L3 - Vit eller i många kabeltillverkare ljusgrå
N - Blå
PE - Grön/Gul

Jag kopplade in en italientillverkad hetvattenstvätt åt farsan i höstast, kopplade enligt vårat färgsystem och den gick rätt första försöket, men hade en 3-fas kontakt med möjlighet att kasta om faser ifall det skulle skita sig
Färgordning??
Kategori: Elinstallationer
emo
Företaget jag jobbar hos köper kläder från ett företag i Karleby, Finland. Deras byxor är väldigt dåliga enligt mig, slits fort och dålig passform. Spricker gärna i sömmarna. Senaste 2 åren har jag kört med Fristads byxor istället, mer fickor och annat trevligt som inte dom andra har och de håller mycket längre. Senaste paret använde jag ca året innan de behövde bytas.
Arbetskläder
emo
Det är en sak man skulle behöva ta upp på arbetsplatsen, flamskyddade underkläder. Allt annat står de för, men aldrig varit något snack om några underkläder eller nämnts någon annanstans för den delen.
Arbetskläder
emo
www.iltalehti.fi/uutiset/2014021818049839_uu.shtml

En förbipasserande hade observerat att en kropp hängde livlös i en högspänningsstolpe i Munksnäs, Helsingfors. Den unga mannen hade klättrat upp utan känd anledning i stolpen, orsakat en ljusbåge och lämnat att hänga i tråden.
Ung man klättrade up ...
emo
Finns glasfiberstolpar man använder på samma sätt som trä. Klättrar med samma utrustning, använder samma material osv. Men troligtvis är de dyra för att ha fått fotfäste ännu. Trästolpar billiga, relativt lätta viktmässigt, lätta att jobba med och hit i vårt norra klimat håller de en relativt lång livslängd.
I öststater används mycket betongstolpar men i övrigt på distributionsnät har inte järnkonstruktioner fått fotfäste.
man dog när elstolpe ...
emo
Vackert! Finns bara en transformatorstation med öppet skensystem vad jag vet på området var jag bor. En par har tagits ur bruk de 5 åren jag har jobbat som linjemontör.
Gammalt 22kV ställve ...
Kategori: Elhistoria
emo
Slugge skrev:
http://stromstadstidning.se/nyheter/skee/1.2811991-elstolpe-brast-man-dodad skrev:
Elstolpe brast - man dödad
En man skadades så svårt att han avled vid en arbetsplatsolycka vid Fortums anläggning i Strömstad på torsdagsförmiddagen. Olyckan inträffade då en elstolpe brast.
Mannen arbetade hos en underleverantör till Fortums entreprenör. Arbetet utfördes i elstolpar vid Båleröd.
Mannen befann sig sex meter uppe i en elstolpe då stolpen brast och mannen störtade till marken. Ambulans, helikopter och räddningstjänst tillkallades och mannen, som enligt uppgift är från Strömstadstrakten, fördes till Strömstad där dödsfallet konstaterades.
- Olyckan berodde inte på slarv, det är ett normalt arbetsätt. Stolpen har helt enkelt varit rutten och brustit, säger insatsledare i beredskap, Bo Christensson.

Mannen arbetade tillsammans med kolleger då olyckan inträffade. Polis på plats tog vittnesuppgifter och platsen spärrades av.
- Vi beklagar det inträffade djupt och kommer att bistå utredningen på alla sätt. Våra tankar går nu till den förolyckades familj, säger Johan Lindehag, VD för Fortum Distribution.
- Vi har nolltolerans mot olyckor och säkerheten för våra entreprenörer är lika viktig som säkerheten för vår egen personal. Vi kommer därför även att utreda olyckan själva. Alla ska kunna komma säkert hem efter arbetet.
Olyckan kommer också att utredas enligt rutin av polisen, Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket.
Vet inte om jag håller med om att olyckan inte berodde på slarv, kände Fortum till att en stolpe på deras nät inte dög att klättra i? Mycket tragiskt i vilket fall.


Stolpar rötgranskas kontinuerligt, men kreosotimpregnerade stolpar som ruttnar innifrån kan vara svåra att avgöra om de är ruttna eller ej. Man slår i dem med en hammare och lyssnar till ljudet. Saltimpregnerade stolpar ruttnar precis vid marknivå och neråt, dem gräver man fram stolpen en liten bit under mark och känner efter. Är stolpen frisk får man långa stickor ur träet.Är den rutten får man bitar som är formade mer som knivspetsen eller föremålet man sticker in.
Sen vet jag inte hur det görs i Sverige då jag bor i Finland. Men här så märker man stolparna i ansiktshöjd med varningsband. 1 varningsband - får man inte klättra utan att man stöder stolpen med t.ex stag eller annat. 2 varningsband - totalförbud för klättring.
Sen som montör gör man ju även bedömning om det är säkert att klättra upp i stolpen genom att snabbt rötgranska den om man är tveksam och man kan även gå upp en liten bit, ca 1m och gunga stolpen och känna efter. Men nu vintertid är det svårare att göra bedömningar på stolpar som kanske inte är totalt ruttna då de är frusna.

Han hade tyvärr inte samma tur som en här i Finland innan jul. Man reparerade stormskador en bit söderut härifrån var jag håller till, i Satakunta. Stolpen brast när montören jobbade i toppen, men han hade sån tur att han landade i en snöhög fastän marken i övrigt var ganska bar och klarade sig helt utan skador.

Mycket tråkigt att montören i Sverige fick sätta livet till i denna olyckshändelse.
man dog när elstolpe ...
emo
Okej, tack. Här i Finland räknas ersättningen normalt 30% av lönen betalas utom arbetstid. Alltså för min del får jag mellan 15.30-7.00 vardagar betalt timlön, men 30% av den normala.
Sen om man kallas in med kort varsel som tillägsdejour pga väntad storm eller andra orsaker betalas 50% av lönen. Även om jag dejourerar en vecka med helgdagar betalas hela veckan 50% ersättning.
Normalt brukar det bli mellan 500-600€, men om det är en vecka med helgdag brukar det bli 900-1000€ beroende på om helgdagarna infaller mån-fre eller på helgen, då man håvar in mera timmar om de faller in under vardag.
Ersättning för jour/ ...
Mer
Tid för att skapa sida: 0.36 sekunder
Senaste foruminlägg

Mer ämnen »

Vill du få senaste nytt från Fluxio.se till din E-post?

Klicka här!

Vill du vara säker på att inte missa något viktigt och intressant som händer på Fluxio.se? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!
(Utskick görs ungefär en gång per månad och kan när som helst sägas upp)
Dina mottagna Tack!
Finns inga ämnen att visa