Antennuttag Comhem som inte funkar, varför?

21 feb 2015 16:43 - 21 feb 2015 16:47 #1 av Patrik Hedlund
Känner en snickare som köpt ett radhus nyligen som har problem med ett av sina två antennuttag.
Det är Comhem-uttag från slutet av 70-talet utan möjlighet till bredband.

Inkommande antennkabel kommer till uttaget på övervåningen och går sedan ner till uttaget på bottenvåningen och därifrån vidare till nästa granne. I uttaget på övervåningen så funkar det bra att få bild och likaså grannen efter funkar det för, men inte genomgångsuttaget på bottenvåningen. Vad kan det vara för fel med uttaget egentligen? Är det något man vågar byta själv eller är det "ajabaja, ring Comhem" som gäller? :whistle:

//Patrik

Mvh
Patrik Hedlund
Bravida Hudiksvall

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

21 feb 2015 19:18 #2 av Torbjörn Forsman
I ett "traditionellt" kabel-tv -nät brukar uttagen vara anslutna med ett ganska stort seriemotstånd till den genomgående ledningen. Detta för att grannarna inte ska bli lidande om någon t ex skulle koppla in en kortsluten antennkabel eller om någon (felaktig) gammal tv sprider störningar omkring sig.
Jag skulle gissa på att det har blivit avbrott i motståndet eller något annat fel i det där uttaget - kanske någon lödning som har släppt eller liknande.
I dubbeluttag för både radio och tv finns det dessutom filter inbyggda för att släppa fram FM-bandet 87-108 MHz bara till radiouttaget men spärra det till tv-uttaget, de där filtren kan det naturligtvis också gå sönder saker i.

Om det är Com Hem som äger anläggningen idag, så skulle jag gissa att alla uttag byttes någon gång på 80-talet då man började sända fler kanaler än bara SVT 1 och 2 i kabelnäten. Detta för att det ställdes större krav på skärmning då man började använda s k S-kanaler.

Ska man byta uttag själv så bör man kolla ev märkning på det gamla uttaget noga, så man kan få tag i ett nytt med samma egenskaper (t ex samma dämpning i seriemotståndet).
Har man tur kanske det framgår av något abonnemangspapper eller av avtal mellan radhussamfälligheten och Com Hem, hur det är med ägandeförhållanden för nätet och vem som får göra vad med uttagen. Jag tror det där kan variera på olika håll, ibland tog ju Com Hem (eller Televerket Kabel-TV som det hette då det begav sig) över ägandet av hela kabelnätet, ibland behöll fastighetsägare/BRF/samfällighet nätet och Com Hem nöjde sig med att leverera in signal till en anslutningspunkt och inkassera avgifter från de kunder som ville ha mer än basutbudet.

Was man sich nicht erklären kann, sieht man als Überspannung an.
Följande användare sa tack: Patrik Hedlund, Bo Siltberg

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

21 feb 2015 19:29 #3 av Patrik Hedlund
Tack så hemskt mycket för det förträffliga svaret, Torbjörn!

//Patrik

Mvh
Patrik Hedlund
Bravida Hudiksvall

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

21 feb 2015 21:02 - 13 jun 2016 17:19 #4 av Borttagen användare
Följande användare sa tack: Patrik Hedlund

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

24 feb 2015 20:10 #5 av Patrik Hedlund
Nej, det har vi inte. Det var rätt med kablarna på in resp. ut.
Men tack för den kunskapen! Det var något jag inte visste.

//Patrik

Mvh
Patrik Hedlund
Bravida Hudiksvall

Be Logga in eller Skapa ett konto ansluta till konversationen.

Sidan laddades på: 0.047 sekunder

Senaste foruminlägg